Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ο ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Κύπρος
Του Αριστείδη Βικέτου

Έμφαση στην ανάγκη να επιτευχθεί ενότητα του χριστιανικού κόσμου, έδωσε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στις δύο ομιλίες του, κατά τη σημερινή πρώτη μέρα της επίσκεψης του στην Κύπρο, ενώ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε άμεση αναφορά στο Κυπριακό, παρόλο που ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζήτησαν την ενεργό συμπαράσταση του.

Ο Πάπας υπογράμμισε ότι τις τελευταίες δεκαετίες μπορούμε να «επαναπροσδιορίσουμε την πλούσια αποστολική κληρονομιά, που μοιράζεται η Ανατολή και η Δύση, και με υπομονή και ειλικρινή διάλογο να βρούμε τρόπους να έρθουμε πιο κοντά, ξεπερνώντας παλιές αντιθέσεις, και κοιτάζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Εκκλησία της Κύπρου χρησιμεύει ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης και ότι έχει συμβάλει πολύ σε αυτή την πρόοδο της αναθεώρησης:

«Το μονοπάτι που οδηγεί στο στόχο της πλήρους ενώσεως σίγουρα δεν θα είναι χωρίς δυσκολίες, ωστόσο η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου είναι αφοσιωμένες στην προαγωγή του διαλόγου και της αδελφικής συνεργασίας», τόνισε.

Υπογραμμίζεται ότι στην ομιλία του στο χώρο, όπου κήρυξαν στην Πάφο οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, ο Πάπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Άγιο Επιφάνιο, τον Επίσκοπο Σαλαμίνας και Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο «πατέρας» του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Κύπρου που κατοχυρώθηκε στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο.

O Πάπας Βενέδικτος άρχισε και τις δύο ομιλίες του στέλνοντας μήνυμα ειρήνης:

«Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα μαζί σας ! Η χάρις και η ειρήνη ας είναι πλούσια μαζί σας!», ήταν οι πρώτοι του λόγοι, τους οποίους μάλιστα απηύθυνε στα ελληνικά.

Ο Πάπας αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και ευχήθηκε «η πρόσφατη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγήσει σε ευημερία το νησί, αλλά και οι άλλες χώρες της Ευρώπης να επωφεληθούν από την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία αντικατοπτρίζει τον ιστορικό της ρόλο καθώς βρίσκεται εν μέσω Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής».

Η μόνη αναφορά από τις ομιλίες του που παραπέμπει στο Κυπριακό ήταν η εξής: «Μακάρι η αγάπη της πατρίδας σας και των οικογενειών σας και η επιθυμία να ζήσετε με αρμονία με τους γείτονές σας κάτω από την ευσπλαχνική προστασία του Παντοδύναμου Θεού, να σας εμπνεύσει υπομονετικά για να επιλύσετε τις παραμένουσες ανησυχίες που μοιράζεστε με τη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του νησιού σας».

Στην επίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο Πάφου ο Πάπας ευλόγησε συμβολικά μια ελιά, και στη συνέχεια μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο των ερειπίων της ρωμαϊκής Πάφου, όπου κήρυξαν οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, Στο χώρο αυτό σώζεται μια στήλη, στην οποία η παράδοση λέει ότι οι Ρωμαίοι τιμώρησαν τον Απόστολο Παύλο, ραβδίζοντάς τον «τεσσαράκοντα παρά μία».

Ο Πάπας προσευχήθηκε στον βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος έχει παραχωρηθεί από την Μητρόπολη Πάφου στους Καθολικούς και Αγγλικανούς.


Στη συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο τελέστηκε «Οικουμενική Ιερουργία», στην οποία χορός ιεροψαλτών με χοράρχη τον κ. Χρίστο Αριστείδου έψαλε τα απολυτίκια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, και το απολυτίκιο της εορτής της Πεντηκοστής, η οποία είναι για όλους η γενέθλια μέρα της Εκκλησίας του Χριστού. Εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλε και χορωδία Καθολικών.

Την τελετή παρακολούθησαν κυρίως Καθολικοί της Κύπρου και τουρίστες.

Ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας επέδωσε αναμνηστικό δώρο, που προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της Πάφου, όσο και την σύνδεση της πόλης με τον Χριστιανισμό και τον Απόστολο Παύλο.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα ο Πάπας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε στη Λευκωσία και κατέλυσε στη Μονή Φραγκισκανών επί της «νεκρής ζώνης», όπου είναι η νουντσιατούρα της Αγίας Έδρας.

8 σχόλια:

  1. Τελικά αγαπητέ φίλε Παναγιώτη, μπορεί να μας πει κάποιος ρε αδελφέ αν ο Πάπας και η συνοδεία του αποτελούν Εκκλησία ή όχι. Να μας πουν οι Επίσκοποί μας και ο Πατριάρχης μας " αδελφοί, δε μας χωρίζει τίποτε με τον Πάπα.... μπόρείτε να προσεύχεσθε μαζί τους, να κοινωνάτε, να...να...να..."
    Χρειάζετε να έχεις όμως κότσια και κάτω από τα ράσα να φοράς πανταλόνια για να ομολογήσεις την αλήθεια στο ποίμνιό σου. Κάτι για το οποίο έχουν έλλειψη οι σημερινοί ιεράρχες.
    Διαοφρετικά, αν δεν είναι Εκκλησία, τότε γιατί τέτοια δουλοπρέπεια σε αυτόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε ο Πάπας Βενέδικτος είναι ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ και η Πρεσβυτέρα Ρώμη είναι ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Μελέτησε την εκκλησιαστική ιστορία και την πρακτική των Αγίων Πατέρων και θα διαπιστώσεις και εσύ ότι οι Ρωμαιοκαθολικοί είναι Χριστιανοί και αποτελούν κομάτη της Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρόβλημα όλο είναι αν είναι εκκλησία η Δυτική Ρ/καθολική? Δηλαδή εμείς οι Ορθόδοξοι είμαστε οι πιό original? Και οι μεν και οι δε δεν απομακρύνθηκαν από την Αποστολική και Μεταποστολική παράδοση? Εμείς οι " Ορθόδοξοι" σήμερα έχουμε σχέση με την Εκκλησία που ίδρυσε ο ΧΡΙΣΤΟΣ και θεμελίωσαν οι Απόστολοί του, ή είμαστε το γένημα μιάς Ιουδαιοβυζαντινοκαλογερικής " παραδόσεως"? Ας συνέλθουμε λοιπόν λίγο και ας μην καυχόμαστε γιά κάτι που δεν είμαστε. Οι παπικοί ξόρκιζαν τον Πλάτωνα και οι Ορθόδοξοι τον Αριστοτέλη και έκαναν την θεολογία φιλοσοφία λέγοντας ότι η φιλοσοφία είναι angila theologia. Ξεχάσαμε την βάση της πίστεως που είναι η αγάπη. Ξεχάσαμε την άκρα ταπείνωση του Ιησού που είναι η θυσία. Σήμερα ποιός ακούει τα ιερατεία Δυτικά και Ανατολικά? ΚΑΝΕΝΑΣ.Ο κόσμος έχει ξεπεράσει την "Διοικούσα Εκκλησία". Το μόνο που παραμένει ως αίτημα είναι η ΑΛΛΑΓΗ. Μακάρι κάποτε να το καταλάβουν αυτό ορισμένοι Αντιοικουμενιστές και Οικουμενιστές.
    π. Ματθαίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι έτσι φίλε μου, μελέτησε και την θεολογία της Εκκλησίασ μας και θα δεις ότι είναι αιρετικοί,άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι κανένας Επίσκοπος μας δεν τους αναγνωρίζει ως Εκκλησία,γι αυτο και δεν έχουμε κοινωνία.Αρέσκονται οι δικοί μας στις συζητήσεις και στις επισκέψεις,και στις χλιδάτες υποδοχές και δεξιώσεις, στις αναμνηστικές φωτογραφίες κ.λ.π. αλλά μέχρι εκεί,αν νομίζουν ότι οι Παπικοί θα απολέσουν κάτι από την κοσμικότητα που τους διακρίνει είναι γελασμένοι,η ένωση δεν πρόκειτε να συμβεί παρά μόνο στην Δευτέρα παρουσία διότι και εκείνοι και εμείς είμαστε μακριά από το ευαγγέλιο του Χριστού και την αγάπη Του και την ταπείνωσή Του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την ίδια φώτο έχει και σεβαστός κ.Κωστόπουλος.
    Ποιος έκλεψε ποιον;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 7,03 η προϊσταμένη σου υπουργός γνωρίζει ότι χάνεις τον χρόνο σου χαζολογώντας στα blogs και ότι χρησιμοποιείς το ιντερνέτ δια αλλότριους σκοπούς; Δεν είναι σωστά ακόμα να παίζεις και τον ρόλο του ρουφιάνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 05 Ιουνίου 2010 2:25 μ.μ.
    καλόόό το σχολιάκι!!!! και αυτή η υπουργίνα είναι και αυστηρά!!!!!! πολύ αυστηροτάτη!!!! Ζωϊκιά δημοδιδασκάλισσα θυμίζει!!! λίγο βέβαια πρός το πιό light.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχω γυναίκα προϊσταμένη-υπουργό αλλά άνδρα!
    Μάλλον με μπερδέψατε πάλι αγαπητέ φίλε.
    Επίσης στον χώρο εργασίας μου δεν γίνεται να έχω ίντερνετ.
    Με τίποτα.
    οπότε δεν έχω πρόσβαση από εκεί.
    Δεν σας παρεξηγώ.
    Μάλλον με μπερδέψατε.
    Ας είναι.
    Καληνύχτα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή