Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ένα διεθνές συνέδριο για την αρχαία Λευκάδα


Τo Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, στο πλαίσιο των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2010 διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: ΝΗΡΙΚΟΣ: μακροβιότερη πρωτεύουσα της Λευκάδας.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου θέλει με την διοργάνωση του συνεδρίου αυτού να κάνει γνωστή την ταυτότητα της αρχαιοτάτης αυτής πρωτεύουσας του νησιού, η οποία έζησε μέχρι και τον 13ο αιώνα μ.Χ., έχοντας διανύσει μια αξιόλογη ιστορική πορεία. Από τα βάθη της αρχαιότητας ως «Νήρικος», αργότερα επί Κορινθίων ως «Νήρικος - Λευκάς», μέχρι και την ύστερη βυζαντινή εποχή ως «Κάστρο».
Η ιστορία της διακόπτεται από τους Φράγκους οι οποίοι μεταφέρουν την πρωτεύουσα του νησιού μέσα στο Φρούριο της Αγίας Μαύρας, που ανεγείρουν οι ίδιοι, ενώ αργότερα οι Ενετοί ορίζουν ως πρωτεύουσα μια νέα θέση, αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα, και που τότε την αποκαλούσαν Αμαξική.

Το Συνέδριο έχει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Α. Γραπτές πηγές και η σύγχρονη ιστορία της έρευνας.
Β. Αρχαία πόλις Νήρικος –Λευκάς:
α) Ανασκαφικά δεδομένα: Κατοικίες, Δημόσια κτήρια, Αγορά, β) Θέατρο
γ) Η σχέση της με την έναντι ακτή και τον υπόλοιπο κόσμο.
Γ. Τά κατάλοιπα της μεσαιωνικής πόλεως.
Δ. Δυνατότητες αναδείξεως της ιστορίας και της αρχαιολογίας του χώρου.
Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου θα διοργανωθεί έκθεση ιστορικών χαρτών και λοιπών στοιχείων για τον Δίαυλο μεταξύ Λευκάδας και Ακαρνανίας, αλλά και της ευρύτερης αυτού περιοχής, σε συνεργασία με τα ΓΑΚ Λευκάδας και την Χαραμόγλειο Βιβλιοθήκη Λευκάδας.
Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από διαπρεπείς έλληνες και γερμανούς αρχαιολόγους. Ξεχωρίζω τους ...δικούς μας Μιχάλη Πετρόπουλο και την αρχιτέκτονα - πολεοδόμο Χαρά Παπαδάτου - Γιαννοπούλου, η οποία ήταν και η "ψυχή" του μεγάλου επιστημονικού διεθνούς συνεδρίου στη Λευκάδα για τον Ντέρπφελντ. Για τα πρακτικά του συνεδρίου αυτού δείτε την σχετική ανάρτηση του ιστολογίου μας Ο μέγας Wilhelm Dörpfeld και η Λευκάδα.
Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου Νήρικος συμμετέχουν τοπικοί παράγοντες και ο νέος Δρ. Αρχαιολογίας Θεόδωρος Γιαννόπουλος, με λαμπρές σπουδές στην Γερμανία και σημαντικές ανακοινώσεις στο ενεργητικό του.

φωτό: Αρχιτεκτονικά λείψανα αρχαίας Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου