Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ: "Όλος ο ελληνικός λαός δεν παύει να είναι προέκτασις της Μητρός Εκκλησίας"



Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε χθες το απόγευμα στην Παράκληση στον Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης στο Νιχώρι του Βοσπόρου. Παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος. Την ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο παρακολούθησαν τα μέλη της Κοινότητας Νεοχωρίου, όμιλος Καθηγητών του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πολλοί πιστοί από την Ελλάδα.

Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα είπε μεταξύ άλλων:




«Ήλθαμε να αποθέσουμε στα πόδια της Παναγίας τους καημούς μας τα προβλήματά μας, τους προβληματισμούς μας, ό,τι απασχολεί προσωπικώς τον κάθε ένα από εμάς. Εγώ δε ως Αρχιεπίσκοπος και Ποιμενάρχης αυτής της ιστορικής Πόλεως των πατέρων μας, να της εμπιστευθώ τα βάσανα της Ρωμηοσύνης, τα προβλήματά μας, τις δυσκολίες μας, πάντοτε με την ελπίδα ότι εκείνη και ο Υιός της και Θεός μας θα εξεύρουν την κατάλληλον λύσιν. Με αυτή την ελπίδα, λοιπόν, περιέρχομαι τους ναούς της Πόλεως κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες του Δεκαπανταυγούστου, και απόψε εδώ εις την χαράν της προσευχής μας, μέσα εις αυτήν την κατανυκτικήν ατμόσφαιρα, έχουμε την επιπλέον χαρά της παρουσίας, εκτός των κυρίων καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και των άλλων ευλαβών προσκυνητών, και του φιλτάτου αδελφού Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου από την Πελοπόννησο, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείο. Έχει έλθει πολλές φορές, ακριβώς λόγω της αγάπης του και του σεβασμού του προς αυτό, προς το ιερόν μας Κέντρο. Αυτή την φορά ήλθε με την επιθυμίαν και την παράκλησιν να επισκεφθώ την θεόσωστον επαρχία του τον προσεχή μήνα Σεπτέμβριο, πράγμα το οποίο και θα πραγματοποιήσω με πολλήν ευχαρίστησιν, δοθείσης της αγάπης του αδελφού προς το Πατριαρχείο μας, της ιδικής μου αδελφικής αγάπης προς αυτόν, αλλά και της επιθυμίας της Μητρός Εκκλησίας να ευρίσκεται εν διαρκή επικοινωνία με τα εκασταχού πνευματικά της τέκνα.

Και αποκαλώ και τα παιδιά της θεοσώστου επαρχίας σας, αγαπητέ αδελφέ, τέκνα της Μητρός Εκκλησίας διότι, όπως το έχω πει πάρα πολλές φορές, παρά το μεσαλαβήσαν αυτοκέφαλο της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, όλος ο ελληνικός λαός δεν παύει να είναι προέκτασις της Μητρός Εκκλησίας, κάτω από την σκέπην της οποίας διετέλεσε επί πολλούς αιώνας, και παρά την διοικητικήν αυτοτέλειαν και αυτενέργειαν σήμερον της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Έλληνες Ορθόδοξοι χριστιανοί είναι πάντοτε αναπόσπαστο τμήμα της εκλογάδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και έτσι αισθάνονται και οι ίδιοι οι Έλληνες, και αυτό το βλέπω κάθε φορά που έρχονται προσκυνηταί, καθ΄όλην την διάρκειαν του έτους, εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας, με πόση λαχτάρα, με πόσο σεβασμό, με πόσην αγάπην υϊικήν και ευγνωμοσύνην προσέρχονται εις το Πατριαρχείον μας διότι γνωρίζουν, έστω και γενικώς και υποσυνειδήτως, το πόσα πολλά και πολύτιμα προσέφερε αυτή η μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως εις το Γένος μας δια μέσου των αιώνων.

Λοιπόν, Ιερώτατε αδελφέ, καλωσορίζομεν με μεγάλην τιμήν και εγκαρδιότητα εσάς προσωπικώς και τους τιμίους συνοδούς σας και σας παρακαλώ να λάβετε τον λόγον και να απευθύνετε τα λόγια της αγάπης σας στο ευσεβές εκκλησίασμα».

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος πήρε ευθύς τον λόγο και είπε τα εξής:


«Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα, η παρουσία σας, ο λόγος σας, ο τόπος που βρισκόμαστε, δημιουργούν μες στην ψυχή μου τέτοια συναισθήματα ώστε η γλώσσα μου να μην έχει την ικανότητα να τα εκφράσει για να γίνουν καταληπτά και κατανοητά σε όλους τους πιστούς.

Η χάρις της Παναγίας μας, αλλά και η αγάπη η πατρική η δική σας, έφεραν τα βήματά μας στην Βασιλεύουσα Πόλη. Στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον οιακοστρόφο της Εκκλησίας μας, τον ευλογημένο και αγαπημένο. Γιατί εμείς όπου της γης και αν είμαστε, αλλά ειδικότερα εμείς οι Αρκάδες, αγαπούμε και τιμούμε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, γιατί την Τρίπολη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο την συνδέουν τα αίματα και οι θυσίες των πατριαρχών, για τη σωτηρία του γένους των Ελλήνων, και σήμερα εσείς συνεχίζετε αυτή την θυσιαστική πορεία για να μείνει και να συνεχίσει τη ζωή της η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία.

Και το στήριγμά μας, και το φως και η χαρά μας, είστε εσείς, Παναγιώτατε. Είμεθα βέβαια χριστιανοί της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία απεκόπη από δυνάμεις ξένες, για πονηρούς σκοπούς. Και θα ηταν ορθό και πρέπον εμείς να παραμέναμε μέσα στην αγκαλιά της Μίας Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας για να έχει η Ορθοδοξία την δύναμή της και τη δόξα της. Όμως τα πράγματα έτσι οδηγήθηκαν και έτσι έγιναν. Εμείς όμως νιώθουμε και βιώνουμε την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, τη Μεγάλη Εκκλησία μας, όπως την ονομάζουμε, και τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας ως τον πατέρα μας, τον οδηγό μας και εκείνον που μας οδηγεί σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου εις πάσαν την αλήθειαν. Νιώθουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο παππούς και η γιαγιά μας, και όπως ξέρουμε όλοι ότι στου παππού τα γόνατα και στης γιαγιάς την αγκαλιά είναι οι ωραιότερες στιγμές της ζωής του καθενός μας. Έτσι νιώθουμε και τον Πατριάρχη μας και τον Πατριαρχείο μας.

Και γι' αυτό σήμερα ήρθα εδώ να ζητήσω και να προσκαλέσω και να παρακαλέσω ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος να επισκεφθεί την Πελοπόννησο, να έρθει στην Τρίπολη, να προσκυνήσουμε τον αρχηγό της Εκκλησίας μας και να λάβουμε την ευλογία του, ώστε να ανανεώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε στην πορεία μας με δύναμη και με στόχους υψηλούς και σωτηριώδεις για το γένος και για την πίστη. Η Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας, που διαποιμαίνει η ασημότης μου είναι συνδεδεμένη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αίματα και θυσίες Πατριαρχών οι οποίοι γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και εργάστηκαν στην Πελοπόννησο στα πρώτα χρόνια τους και κατόπιν όδευσαν εδώ στην Οικουμενικό Θρόνο και έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη και για το Γένος».


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους Νιχωρίτες, αναφέρθηκε και στο έργο που επιτελείται στην Κοινότητα Νεοχωρίου:

«Θα ήθελα να πω λίγα λόγια και να εκφράσω τα συναισθήματα χαράς, ικανοποιήσεως και πατρικής υπερηφανείας από τα οποία διακατέχομαι όταν επισκέπτομαι τέτοιες κοινότητες και βλέπω την δραστηριότητα των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, και βλέπω και ακούω τα επιτεύγματά τους. Εχαρακτήρισα την κοινότητά σας ως οργανωμένη και νοικοκυρεμένη Κοινότητα της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και το επαναλαμβάνω με μεγάλη πατρική εγκαύχηση, δηλώνοντας ότι την προβάλλω την Κοινότητα Νεοχωρίου, ως μίαν υποδειγματικήν κοινότητα, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Πάντοτε λοιπόν το Νιχώρι είναι πρωτοποριακό σ’ αυτά τα οποία επιτελεί».


Στην δεξίωση που ακολούθησε στον αυλόγυρο του Ναού της Παναγίας τον Πατριάρχη προσφώνησαν ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, και ο Νικόλαος Καλαμάρης εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.

Βλέπε και άλλα στο Φως Φαναρίου.

7 σχόλια:

  1. ΟΝΤΩΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ, ΠΑΤΕΡ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΤΑ! ΟΝΤΩΣ ΕΚΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΝΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΜΕΘΑ ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΠΟΙΜΑΙΝΕ ΤΑ ΑΡΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΑΥΤΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΥ ΟΠΩΣ Η ΕΚΛΟΓΑΣ ΑΥΤΗ ΕΥΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΗΝΩΜΕΝΗ, ΕΙΣ ΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ, ΥΠΟ ΜΙΑΝ ΠΟΙΜΝΗΝ, ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ, ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΙΜΕΝΑ, ΤΟΝ ΣΕΠΤΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΑΥΤΗΣ. ΑΜΗΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Αρχηγός» της Εκκλησίας κατά τον Κυνουρίας ο Πατριάρχης

    Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μέσα ή έξω από την αγκαλιά της ΜΙΑΣ Εκκλησίας;

    Αναρτήθηκαν από panagiotisandriopoulos στις 3:54 μμ, 5 Αυγούστου 2009 και τα εξής:
    (Είπε) «Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ: "Όλος ο ελληνικός λαός δεν παύει να είναι προέκτασις της Μητρός Εκκλησίας". Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε χθες το απόγευμα στην Παράκληση …στο Νιχώρι του Βοσπόρου. Παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος. Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος πήρε ευθύς τον λόγο και είπε τα εξής:
    “…το στήριγμά μας, και το φως και η χαρά μας, είστε εσείς, Παναγιώτατε. Είμεθα βέβαια χριστιανοί της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία απεκόπη από δυνάμεις ξένες, για πονηρούς σκοπούς. Και θα ηταν ορθό και πρέπον εμείς να παραμέναμε μέσα στην αγκαλιά της Μίας Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας για να έχει η Ορθοδοξία την δύναμή της και τη δόξα της. Όμως τα πράγματα έτσι οδηγήθηκαν και έτσι έγιναν. Εμείς όμως νιώθουμε και βιώνουμε την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, τη Μεγάλη Εκκλησία μας, όπως την ονομάζουμε, και τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας ως τον πατέρα μας, τον οδηγό μας και εκείνον που μας οδηγεί σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου εις πάσαν την αλήθειαν. Νιώθουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο παππούς και η γιαγιά μας, και όπως ξέρουμε όλοι ότι στου παππού τα γόνατα και στης γιαγιάς την αγκαλιά είναι οι ωραιότερες στιγμές της ζωής του καθενός μας. Έτσι νιώθουμε και τον Πατριάρχη μας και τον Πατριαρχείο μας.
    Και γι' αυτό σήμερα ήρθα εδώ να ζητήσω και να προσκαλέσω και να παρακαλέσω ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος να επισκεφθεί την Πελοπόννησο, να έρθει στην Τρίπολη, να προσκυνήσουμε τον αρχηγό της Εκκλησίας μας και να λάβουμε την ευλογία του, ώστε να ανανεώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε στην πορεία μας με δύναμη και με στόχους υψηλούς και σωτηριώδεις για το γένος και για την πίστη”».

    Ελάχιστα σχόλια: 1) Ο Μητροπολίτης Κυνουρίας αισθάνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν «παραμένει στην αγκαλιά της Μίας Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας»;
    2) Μετά τα τόσα αιρετικά και αντικανονικά που έχει πει ο Πατριάρχης, ο Σεβ/τος Κυνουρίας τον προσκαλεί να επισκεφθεί την Πελοπόννησο ως εκείνον «που μας οδηγεί σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου εις πάσαν την αλήθειαν»;
    3) Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι «αρχηγός» της Εκκλησίας μας και όχι ο Ιησούς Χριστός;
    4) Η βράβευση από τον Πατριάρχη του Ουνίτη «Επισκόπου» κ. Δημ. Σαλάχα, η «αποδοχή» της τοποθετήσεως του Πάπα, ότι η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία με ελλείψεις και τόσα άλλα, αποτελούν -κατά τον Μητροπολίτη Κυνουρίας- «στόχους υψηλούς και σωτηριώδεις για το γένος και για την πίστη».
    5) Ο Πατριάρχης από πού κατάλαβε ότι «όλος ελληνικός λαός είναι προέκταση της Μητρός Εκκλησίας»; Σ’ αυτό το λαό ανήκουν άραγε κι εκείνοι αγωνιστές του 1821; Είχε πει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον Οκτώβριο του 1991: «…Δυστυχώς οι δύο λαοί διέκοψαν την αρμονική συμβίωση των 400 χρόνων, όταν ξεσηκώθηκαν κάτι ξεβράκωτοι, το 1821 και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές …».
    Δεν έπρεπε ο Σεβ/τος Κυνουρίας να ζητήσει κάποιες εξηγήσεις πρώτα, για όσα τουλάχιστον «παρεξηγήσιμα» λέει και κάνει ο Πατριάρχης, να του ζητήσει να διορθώσει τα ημαρτημένα και μετά να τον προσκαλέσει στην Μητρόπολη που διαποιμαίνει;
    Α, και κάτι άλλο: ρώτησε τους πιστούς αν θα τον δεχτούν ως άλλο «αρχηγό» της Εκκλησίας μας και ως κηρύττοντα «πάσαν την αλήθειαν»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί συνοδοιπόροι της Ιδιωτικής Όδου,

    Όντως το Νιχώρι έχει τη μαγεία του. Όχι μόνο σαν τόπος δίπλα στα μαύρα νερά του Βοσπόρου αλλά γιατί οι άνθρωποί του έχουν την ιδιότητα να σε φέρνουν κοντά τους και να σε εξομολογούν χωρίς να το καταλαβαίνεις και πολύ περισσότερο χωρίς να το θες.

    Ο Νίκος Καλαμάρης, νέος της Πόλης με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να είναι ο πιο περιζήτητος Ρωμιός γαμπρός (!!), είναι μαζί με τον Λάκη Βίγκα στυλοβάτες της κοινότητας. Εύχομαι από καρδίας να συνεχίσουν το έργο τους με την ίδια άσβεστη λαχτάρα για την επιβίωση της ρωμαιϊκης παράδοσης.

    Φιλώ σας τρεις,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O misha κοιμάται ...αγκαλιά με το ιστολόγιό σου Παναγιώτη.

    Κοίτα εδώ

    http://misha.pblogs.gr/2009/08/arhhgos-ths-ekklhsias-o-k-artholomaios-tria-poylakia-kathontan.html

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπώ Misha ακόμα πιο πολύ!

    Σε λίγο εκτός από το ιστολόγιο θα πάρει αγκαλιά και τον Ανδριόπουλο τον ίδιο!

    Αγόρια πολύ πλάκα έχετε! Σας πάω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Αγίου Θεού που προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου είναι ο κ. Βαρθολομαίος. Κάθε λόγος Του αποπνέει την εσωτερική πνευματικότητα την οποία έχει.
    Σας ευχαριστώ και εσάς, όσο και τον αγαπητό μου κ. Μαγγίνα, διότι μας καθιστάτε μετόχους των λόγων και της δράσεως του Πατριάρχου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. A, ρε Ανδριόπουλε ναχα τη χάρι σου να βρεθώ κι εγω στην αγκαλιά του Misha!
    O Σάλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή