Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

π. Βασίλειος Θερμός και Δημήτρης Μαυρόπουλος στην Καθημερινή


Διαβάστε, αγαπητοί συνοδίτες, σήμερα στην Καθημερινή. Την παρουσίαση του βιβλίου του π. Βασιλείου Θερμού "Άνθρωπος στον ορίζοντα! Προσεγγίζοντας τη συνάντηση Ορθόδοξης Θεολογίας και επιστημών του ψυχισμού", από τον ομότιμο Καθηγητή της Ψυχιατρικής Παν/μίου Πατρών Πέτρο Χαρτοκόλλη.

Γράφει ο καθηγητής Π. Χαρτοκόλλης για το βιβλίο του π. Β. Θερμού:

"Συμπίπτουν τελείως οι απόψεις μας στο θέμα της ψυχανάλυσης και της σημασίας της για την κατανόηση του ανθρώπινου ψυχισμού. Είναι κάτι που κάνει το κείμενο αυτό ιδιαίτερα σημαντικό για εμένα, καθώς ο συγγραφέας πιστεύει πως η ψυχαναλυτική θεωρία είναι εκείνη η επιστημονική ψυχολογία που ανταποκρίνεται πληρέστερα στη θεολογική προσέγγιση της ανθρώπινης ψυχής. Η ψυχαναλυτική κατανόηση του ανθρώπου, με αφετηρία τη διερεύνηση του ασυνειδήτου, προσφέρει στον ποιμένα της Εκκλησίας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει θεραπευτικά τα προβλήματα που συνδέονται με την πνευματικότητα, που είναι το αντικείμενο της ποιμαντικής θεολογίας.

Η ποιμαντική ασχολείται με την αμαρτία και η ψυχοθεραπεία με την ψυχική αρρώστια. Η αμαρτία έχει να κάνει με την κατάχρηση της ανθρώπινης ελευθερίας. Η αρρώστια, από την άλλη μεριά, οφείλεται σε παράγοντες που περιορίζουν την ανθρώπινη ελευθερία. Ενδιαφέρουσα βρίσκω τη διάκριση του οντολογικού στοιχείου στον άνθρωπο (το οποίο μελετά η θεολογία) και του ψυχολογικού (το οποίο σπουδάζουν οι γνωστές μας επιστήμες του ψυχισμού)...."

- Την συνέντευξη του Δημήτρη Μαυρόπουλου των εκδόσεων ΔΟΜΟΣ στον Σπύρο Γιανναρά.
Ο σπουδαίος εκδότης μιλάει για τις μεγάλες επιτυχίες του: Τα Άπαντα του Παπαδιαμάντη και τα έργα του Ζήσιμου Λορεντζάτου, με τα Collectanea να κατακτούν θέση στα ευπώλητα!
Τι εξήγηση δίνει ο εκδότης;

"Δεν ήταν εύκολο να προσεγγίσει κανείς τα βιβλία του Ζήσιμου. Υπήρξαν αρκετές, ασφαλώς καλές, παρουσιάσεις. Αλλά θα το πω με έναν τρόπο λίγο παροιμιακό, από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα μια μικρή αναλογία ανθρώπων είναι που φτιάχνει πολιτισμό. Ο Ζήσιμος επηρέασε ανθρώπους. Τους λίγους αυτούς. Κι αυτοί οι λίγοι επηρέασαν άλλους. Τα βιβλία του, όταν έβγαιναν ήταν γι' αυτή τη μικρή αναλογία ανθρώπων ένα εκδοτικό γεγονός. Εχω ακούσει την έκφραση, να πάμε πολύ παλιά, ότι το «Χαμένο Κέντρο» έλαβε τη θέση ενός μανιφέστου μέσα στην Ιστορία. Πάντως, η έκπληξή μου είναι μεγάλη. Γιατί αυτό το βιβλίο, μέσα σε τρεις εβδομάδες τώρα, κοντεύει να φτάσει τα 800 αντίτυπα, που άλλες φορές θέλαμε 10 χρόνια για να τα φτάσουμε. Γιατί; Οπως μου έλεγε ένας φίλος, το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου ήταν ένα περιεχόμενο που έλειπε, χρόνια τώρα, από τον τόπο μας, από την πνευματική μας ζωή, να το πω έτσι. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος. Είναι το βιβλίο που πουλιέται στόμα με στόμα".

1 σχόλιο:

  1. Εγώ έχω κάποιες επιφυλάξεις για αυτο το θέμα, της συνάντησης ορθοδοξης θεολογίας με την ψυχανάλυση. Έχοντας πάει σε ψυχολόγο αλλά και έχοντας διαβάσει σχετικά βιβλία, νομίζω ότι οταν ένας παπάς έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του αυτα που λέει η θρησκεία δεν μπορεί να κάνει ψυχοθεραπεία. Ένα απλό παράδειγμα - μπορεί να εναρμονιστεί ένας ιερέας με τα πορίσματα της σεξολογίας, η οποία θεωρείται επιστήμη; Οι διάφοροι σεξολόγοι όπως ο Ασκητής που μιλάνε στην τηλεόραση, μιλούν με επιστημονική ιδιότητα. Λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή