Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας
Μια αλησμόνητη βραδιά έζησαν Ρωμηοί, Τούρκοι και Έλληνες από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου που βρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στον ιστορικό ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη, που σήμερα παραμένει μουσείο, για να παρακολουθήσουν την συναυλία της Φωτεινής Δάρρα. Την ελληνίδα ερμηνεύτρια συνόδευσε η ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η χορωδία της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού. Με την ορχήστρα συνέπραξαν σολίστες παραδοσιακών οργάνων όπως κανονάκι, ούτι, σαντούρι, μπουζούκι, βιολί και νέυ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε συνθέσεις των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, παραδοσιακά τραγούδια και δύο πολύ γνωστά τουρκικά τραγούδια.
Διοργανωτές της μουσικής εκδήλωσης ήταν ο πρωτοποριακός Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου και ο Σύνδεσμος Μουσικοφίλων του Πέρα. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Πόλη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010» Hüsamettin Kavi, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για την εκδήλωση και τη σημασία της συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων, οι οποίοι συνυπήρξαν για αιώνες. Αναφερόμενος στο παρελθόν, υπογράμμισε ότι δεν μπρούμε να αλλάξουμε την ιστορία, όμως μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον, αφού μας συνδέει αυτός ο διαπολιτισμικός διάλογος αιώνων. Επίσης ευχαρίστησε την Ρωμαίϊκη κοινότητα, η οποία διά μέσου του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου στηρίζει την προετοιμασία της πολιστιστικής Πρωτεύουσας του 2010 καθώς και για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει.
Στη συνέχεια μίλησε ο δραστήριος πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου Λάκης Βίγκας, ο οποίος τόνισε ότι η Πόλη υπήρξε φυσική πολιτιστική πρωτεύουσα για αιώνες και έτσι θα παραμείνει για πάντα και όχι μόνο για το 2010. «Εδώ μας έχουν συγκεντρώσει η παράδοση, η ιστορία και η πολιτισμική κληρονομιά αυτής της Πόλεως», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑΖ, προσθέτοντας ότι εμείς ώς γνήσιοι πολίτες αυτής της Πόλεως συμβάλλουμε με τη μουσική αυτή εκδήλωση στις εκδηλώσεις του 2010.
Στο άκουσμα του παραδοσιακού τραγουδιού «Μες του Αιγαίου τα νερά αγγέλοι φτερουγίζουν», που ερμήνευσε μεταξύ άλλων η Φωτεινή Δάρρα, αυθόρμητα πέρασε απ' το μυαλό μου η σκέψη πόσο ειρηνικό και γαλήνιο θα πρέπει να είναι το Αιγαίο μεταξύ των δύο χωρών και να φτερουγίζουν πράγματι άγγελοι από πάνω του και όχι να «φτερουγίζουν» οι αερομαχίες.
Στον κατάμεστο συναυλιακό χώρο της Αγίας Ειρήνης παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρόξενος της Ελλάδος Νίκος Σιγάλας, αρχιερείς, παράγοντες της Ομογένειας, καθηγητές, ακαδημαϊκοί, Τούρκοι ακαδημαϊκοί, διανοούμενοι και επιχειρηματίες, ξένοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι άλλων μειονοτήτων.
Στη δεξίωση που ακολούθησε μίλησαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 2010, ο πρόεδρος του ΣΑΖ και στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος τόνισε ότι το Πατριαρχείο και η Ρωμηοσύνη της Πόλης θα συμβάλουν ως Πολίτες στην επιτυχία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, διότι ως τέκνα αυτής της Πόλης έχουμε και εμείς ευθύνη στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Επίσης συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό αυτό χώρο.
Η επιτυχημένη συναυλία, που διοργανώθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων της πολιτιστικής πρωτεύουσας του 2010, ήταν η δεύτερη εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου στην Αγία Ειρήνη. Η προηγούμενη εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΣΑΖ, σε συνεργασία με τον εν Αθήναις Σύλλογο Μουσικοφίλων της Πόλης και την επιτροπή πολυπολιτισμικών της Unesco του τμήματος της Τουρκίας, ήταν η συναυλία Βυζαντινής Μουσικής και πρόγραμμα του τάγματος των Δερβίδισων Μεβλανά, τον Δεκέμβριο του 2007.
Παναγιώτη, προκαλείς τον misha ο οποίος πάντως είναι απολαυστικός!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://misha.pblogs.gr/2009/06/ta-tyhera-toy-fanariwtikoy-kosmopolitismoy.html
Mετά τις πατριαρχικές ευχές για τους μετασχόντες στην Ερωβιζιόν, Καλομοίρα,Ρουβά,Παπαρίζου, τώρα το Πατριαρχείο Φαναρίου μπαίνει δυναμικά και στη διοργάνωση συναυλιών εντός ιερών ναών.
Φαντάζομαι ότι η παρθενομάρτυς αγία Ειρήνη,στο ναό της οποίας έγινε η χτεσινή συναυλία, πρέπει να αισθάνθηκε ιδιαίτερη τιμή βλέποντας από ψηλά την καλλίπυγο κ.Δάρρα να επιδεικνύει την εντυπωσιακή σιλουέτα της μπροστά στην κόγχη του ιερού βήματος.
Βέβαια, έχει και τα τυχερά της αυτή η πρωτοβουλία.Λίγο είναι να φωτογραφίζεται «η αυτού θειοτάτη παναγιότης», ο «πρώτος της Ορθοδοξίας», δίπλα στο αβυσσαλέο ντεκολτέ της αοιδού;
Μήπως να το γυρίσουν στη διοργάνωση συναυλιών, εκεί στο Φανάρι;
Εύγε, κύριοι διοργανωτές !!!! Μάς διδάσκετε τι σημαίνει «πονεμένη Ρωμιοσύνη»!
Για μιά ακόμη φορά.
Μήπως την επόμενη φορά να το συνδυάζατε και με επίδειξη μόδας;
τόσα που γίνονται μας έφαγε το ντεκολτέ τώρα. τι να φορέσει η τραγουδίστρια μοναχικά ράσα; έτσι ικανοποιείται ο μιχαλάκος; αν τον ενοχλεί το ντεκολτέ ας κλείσει τα μάτια του εμένα μου φαίνεται ό,τι πρέπει. μακάρι να ταν κοντό και από κάτω. ήμαρτον
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ντρέπεται ο μιχαλάκος που μιλά για την γυναίκα που συνοδεύεται από τον άνδρα της και η οποία ευτυχώς ασχολείται με τη σοβαρή τέχνη.
Φίλε το πρόβλημα δεν είναι η γυναίκα (χωρίς ράσα), αλλά ο Άλλος (με τα ράσα) !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο ρε mishα είσαι πάντα υπέροχος.
Πάντως θα είχε ενδιαφέρον μια επίδειξη μόδας της πονεμένης Ρωμιοσύνης, με χορηγό επικοινωνίας τον misha!
Θεέ μου συγχώρεσέ με που με κατάντησαν.
μας αρέσει δε μας αρέσει, η Αγία Ειρήνη δεν είναι "εν ενεργεία" χριστιανικός ναός, κι απ' αυτή την άποψη μια εκδήλωση ελληνικού ενδιαφέροντος έχει ιδιαίτερη σημασία --όπως έχει ιδιαίτερη σημασία και η παραχώρηση της επί τουρκικού εδάφους εκκλησίας, κι ας μας χαλάει τα βολικά τουρκοφαγικά μας στερεότυπα
ΑπάντησηΔιαγραφήέτσι, πολύ πιο χαρακτηριστική υπήρξε η συναυλία της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας του Λυκούργου Αγγελόπουλου (μαζί με το σχήμα του κορυφαίου τούρκου μουσικού Κουντσί Εργκιουνέρ "Μουεζίνηδες της Ισταμπούλ") τον Μάιο του 2004. Ακολούθησε και άλλη συναυλία, αποκλειστικά της χορωδίας του Αγγελόπουλου, πάλι δηλαδή βυζαντινοί ύμνοι στην επί τουρκικού εδάφους Αγία Ειρήνη
[γι' αυτό και θεωρώ ατυχέστατη την επιμονή της κ. Δάρρα να διαφημίζει τη συναυλία της σαν πρώτη φορά που θα ακουστεί ελληνική μουσική στην Αγ. Ειρήνη κτλ.]
Αγαπητέ μου Γιάννη Χάρη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσυπογράφω απολύτως το σχόλιό σου και σ' ευχαριστώ για την ουσιαστική αυτή παρέμβασή σου.
Δράττομαι δε της ευκαιρίας να πω ότι από μουσικής απόψεως δεν θα ήταν η Φωτεινή Δάρρα η επιλογή μου για μια συναυλία ελληνικής μουσικής στην Αγ. Ειρήνη.
Όμως το μείζον είναι η επιλογή και η βούληση της Ρωμέϊκης Κοινότητας, που κάνει όλο τον αγώνα για να πάρει τον χώρο και να στήσει μια συναυλία - μαρτυρία ελληνισμού εκεί.
Δε ξέρω αν θα το εμφανίσετε, αλλά θα ήθελα να σας αναφέρω, ως απάντηση και στο Misha και σε ομοϊδεάτες του, τα εξής. Το κτίριο, όπου έγινε η συναυλία στην οποία παραβρέθηκα ο ίδιος, δεν είναι πλέον Ναός της Αγίας Ειρήνης (που αν γνωρίζατε λίγη ιστορία θα ξέρατε ότι ήταν αφιερωμένος στην Ειρήνη του Θεού, όπως η Αγία Σοφία ήταν αφιερωμένη στη Σοφία του Θεού) αλλά απλά μιά μουσειακή αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μπορεί πριν 600 χρόνια να ήταν εκκλησία (και μάλιστα για εσας αιρετική επειδή χτίστηκε ως ναός των εικονομάχων) αλλά σήμερα δεν είναι εκκλησία και δεν υπάρχει ούτε Αγία Τράπεζα, ούτε ιερό Βήμα. ΄Η μήπως να αρχίσω να να απαριθμώ τα πρώην δικά μας μουσουλμανικά Τεμένη (κοινώς τζαμιά) που σήμερα στον ελλαδικό χώρο λειτουτργούν ως μουσεία (Γενί τζαμί και Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη) ως σταθμοί μετρό (Αλκαζάρ ή καλύτερα Χαμζά Μπέη Τζαμί) στην ίδια πόλη (που μέχρι πριν μερικά χρόνια λειτουργούσε ως πορνοκινηματογράφος), ως αποθήκες (το ιστορικό και τόσο σημαντικό για εμάς μεγάλο τζαμί του Διδυμοτείχου) ή ακόμη ως εκκλησίες (στην Κρήτη, στο Άργος Ορεστικό κ.α.); Εμείσ δηλαδή τί να κάνουμε δηλαδή; Σε ποιόν ναπούμε τον πόνο μας και ποιός να μας ακούσει; Και κάτι άλλο αναρωτιέμαι τί σόϊ άνθρωποι και χριστιανοί είστε εσείς που τον ίδιο σας τον Πατριάρχη δε τον σέβετστε καν και τον μιλάτε με τον χειρότερο τρόπο! Σε ποιόν Θεό πιστεύετε αλήθεια; Ο σεβασμός είναι αν μη τι άλλο η βάση κάθε θρησκείας. Πως να σας ευλογήσει ο Μεγαλοδύναμος όταν δε τιμάτε την ίδια σας την πίστη; Από την άλλη αν εμείς οι Τούρκοι μουσουλμάνοι τολμήσουμε να πούμε τίποτα για το Πατριαρχείο μας σέρνετε τα χίλια μύρια. Αλλά βλέπετε εμείς σεν ανήκουμε στην Ευρώπη. Εσείς ανήκετε. Έχετε τέτοια ιστορία και αντί να είστε ενωμένοι να πάτε μπροστά πολεμάτε ο ένας τον άλλο. Γιατί φοβάστε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί φοβάστε τον υπόλοιπο κόσμο.Είμαι περήφανος που είμαι Τούρκος και μουσουλμάνος, αλλά θαυμάζω τη γλώσσα σας (γι' αυτό και την έμαθα) την ιστορία σας και τον πολιτισμό σας. Είμαστε περήφανοι εδώ στην Πόλη για το ΔΙΚΟ σας Πατριάρχη κι εσείς δεν εκτιμάτε τίποτας. Ούτε οι δικοί μας φανατικοί ισλαμιστές δε θα μιλούσαν έτσι για έναν πνευματικό αρχηγό που δε θα τους άρεσε. Αυτά τα λίγα από την φίλη γείτονα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τιμή
Ali Isa Kaymakci