Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: "Στην θλιβερή εποχή μας διαφεντεύει το δίκαιο του ισχυρότερου"



MIΚΗΣ: «Ντρέπομαι να ζω σ’ αυτή τη θλιβερή εποχή»

Θλιβερή χαρακτηρίζει την εποχή μας ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, γιατί, όπως αναφέρει, διαφεντεύει το δίκαιο του ισχυρότερου.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στην εφημερίδα της Κύπρου «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» , η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή 24 Μαίου, ο Μίκης δηλώνει απερίφραστα: «Ντρέπομαι να ζω σ' αυτή τη θλιβερή εποχή».

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Αντιγόνη Δρουσιώτη ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει επίσης ότι σήμερα είναι παγιδευμένος μέσα στην υποκρισία και την ψευτιά και δεν μπορεί να αντιδράσει.

- Δημιουργός, ποιητής, συνθέτης αλλά πάνω από όλα στοχαστής. Προς τα πού βαδίζει σήμερα η ανθρωπότητα; Ανησυχείτε για το μέλλον;

Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί ούτε δικαιούται να κάνει προβλέψεις για το μέλλον. Γνωρίζω μόνο από το παρελθόν ότι η ανθρωπότητα προχωρεί και θα προχωρεί για πάντα ακολουθώντας τη δική της λογική, που καθορίζεται από συμπαντικούς νόμους και νομοτέλειες που ξεπερνούν τα όποια καπρίτσια των ανθρώπων, που είναι πολύ μικροί για να τους επηρεάσουν και ακόμα περισσότερο για να τους αλλάξουν.


- Τι σημαίνει κομμουνιστής ουτοπικός όπως δηλώνετε σήμερα;

Είμαι ουτοπιστής όχι για το όραμά μου για μια κοινωνία της αλληλεγγύης και όχι της ζούγκλας όπως αυτή που ζούμε σήμερα, αλλά γιατί οι ιστορικές συγκυρίες μάς απομακρύνουν ακόμα πιο πολύ από το όραμα της ιδανικής κοινωνίας του κομμουνισμού. Λίγοι φυσικά σήμερα γνωρίζουν τι σημαίνει ακόμα και η λέξη «κομμουνισμός», που απαιτεί ένα πολύ υψηλό επίπεδο ευθύνης, μόρφωσης, ανθρωπισμού, αγάπης, αλληλοεμπιστοσύνης και ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας, καθώς και οικονομικής αφθονίας για όλους και όχι μόνο για μικρές ομάδες εκμεταλλευτών-εξουσιαστών, όπως επίσης συμβαίνει σήμερα. Αν ήμουν πιο νέος, με την πείρα που απέκτησα, πιστεύω ότι θα είχα την τόλμη και τη δύναμη για μια νέα απόπειρα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Ίσως μόνο και μόνο γιατί ντρέπομαι να ζω σ’ αυτή τη θλιβερή εποχή που ζούμε σήμερα, στην οποία διαφεντεύει το δίκαιο του ισχυρότερου.

- Σε ποια εποχή τρέχει το μυαλό σας με νοσταλγία;

Προχτές που μπορούσα να αντιπαλεύω τα σκοτάδια με το Φως.

- Ποια ήταν η χειρότερη εποχή της ζωής σας;

Σήμερα που είμαι παγιδευμένος μέσα στην υποκρισία και την ψευτιά και δεν μπορώ να αντιδράσω.

- Κάνατε κάτι για το οποίο μετανιώσατε;

Το κύριο στη ζωή μου ήταν ότι προσπάθησα να παραμείνω πιστός στον εαυτό μου, ώστε να μην έχω λόγους να μετανιώσω για τίποτα σοβαρό.


- Νιώθετε ότι οι δικοί σας αγώνες σήμερα δεν βρίσκουν μιμητές, δεν υπάρχουν άνθρωποι να τους συνεχίσουν;

Και αν υπάρχουν, δεν τους γνωρίζω.

- Ξέρω ότι η κόρη σας Μαργαρίτα υπηρετεί για χρόνια τώρα το έργο του πατέρα της. Έστησε τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Πόσο άξια τη θεωρείτε για τις επιλογές και το αισθητήριό της;

Είμαι υπερήφανος για την κόρη μου και της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη για τον χαρακτήρα, τη σκέψη, τη δράση και τις επιλογές της.

- Στις 15 Ιουλίου η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα δώσει μια συναυλία στην Κύπρο. Τριάντα πέντε χρόνια μετά τι μήνυμα θα στείλουν τα τραγούδια του Μίκη την αποφράδα μέρα του πραξικοπήματος;

Μήνυμα ελπίδας, αγώνα και ελευθερίας.

- Ο τρόπος που ερμηνεύετε εσείς τα τραγούδια σας είναι ανεπανάληπτος. Ποιος θα μπορούσε να ερμηνεύσει σήμερα τα τραγούδια σας;

Βασικά όποιος τα πιστεύει και τα αγαπά.

1 σχόλιο:

  1. O Mέγας Μιχαήλ του Νεοελληνικού πολιτισμού διδάσκει ακόμα Αξιοπρέπεια και Αντίσταση.
    Η σχετικώς πρόσφατη δήλωση του πως «οι Εβραίοι βρίσκονται στη ρίζα του κακού» τού ιστορικό γίγνεσθαι, τάραξε τα βαλτόνερα της διεθνούς «πολιτικής ορθότητας».

    Θα πρεπε η Εκκλησία μας να είχε δώσει και στον Μίκη και σ΄όλους τους ειλικρινείς αναζητητές του δίκιου,καθάρια δείγματα εφαρμογής του φιλάνθρωπου και ανιδιοτελούς κοινοτισμού (κομμουνισμού).

    Δεν είμαστε μαρξιστές, αλλά οι χριστιανοί υπήρξαν εξ αρχής ονειρευτές της ουτοπίας.
    Πού και πού μάλιστα, κάποιοι κατάφεραν κι έκαναν την ουτοπία πραγματικότητα .

    Ένα ευχαριστώ στον άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης της Ρωμιοσύνης Σχολής είναι πολύ λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή