Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΒΙΤΗ: ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ
Η δουλοκτησία στην Εγγύς Ανατολή κατά την Αρχαιότητα

Ο συμπολίτης Καθηγητής Παναγιώτης Καραβίτης εγκαταστάθηκε από ενωρίς και σταδιοδρόμησε στις ΗΠΑ. Με σπουδές και διδακτορικό στην Αρχαία Ιστορία δίδαξε Ιστορία σε Πανεπιστήμια τής Αμερικής, όπου απέκτησε και την Αμερικανική υπηκοότητα. Ποτέ βεβαίως δεν ξεχνά την πάτρια γη και με κάθε ευκαιρία επανέρχεται στην Πάτρα, όπου έχει πολλούς φίλους και δεσμούς. Άλλη μεγάλη αγάπη του η ψαλτική τέχνη, την οποία υπηρετεί με απαράμιλλη δεξιοτεχνία.
Το ανά χείρας πόνημά του είναι μία εμπεριστατωμένη μελέτη για την δουλεία στην αρχαιότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και την Ρώμη και την ευρύτερη περιοχή τής Ανατολικής Μεσογείου. Εξεδόθη παλαιότερα στην Αθήνα από τις εκδόσεις «Αριστοτέλης», με χορηγία τού Appalachian State University τής Β. Καρολίνας των ΗΠΑ, όπου ο κ. Καραβίτης ήταν Βοηθός Καθηγητής τής Ιστορίας.
Στην μελέτη του ανατέμνει το οδυνηρό θέμα τής δουλείας, εξαντλώντας την βιβλιογραφία, προσεγγίζοντας και φωτίζοντας επαρκώς την νομική, την οικονομική και την φιλοσοφική διάσταση τού φαινομένου: Πηγές της δουλείας, νομική θέση των δούλων, ο οικονομικός ρόλος της δουλείας.
Στην μετάφραση του πονήματος από τα αγγλικά στα ελληνικά συνέβαλαν αποφασιστικά, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, οι φίλοι του, από τα νεανικά χρόνια, αδελφοί Γιαννόπουλοι: ο αείμνηστος πλέον Γιάννης Θ. Γιαννόπουλος, εγκρατής νομικός και αρχαιομαθής, σπάνιος άνθρωπος, και ο Γεώργιος Θ. Γιαννόπουλος, επίσης σπουδαίος νομικός, εκδότης της Πολιτικής - Φιλολογικής των Πατρών.
Αρχοντικός στην διάθεση και την σκέψη ο Παναγιώτης Καραβίτης, με βαθύτατη γνώση τής Επιστήμης αλλά και τής Ελληνικής γλώσσας, είναι ένας αειφόρος πνευματικός άνθρωπος που πρεσβεύει τον ελληνικό πολιτισμό στην Εσπερία. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η μετ' αυτού αναστροφή, που είναι πάντοτε πνευματική αναψυχή!
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Π. Καραβίτη για τον Απόστολο Παύλο, που είχαμε την χαρά να μεταφράσουμε από τα αγγλικά, δείτε εδώ.
Το τελευταίο, ιδιαίτερα σημαντικό, βιβλίο του Homer and the Bronze Age παρουσιάσαμε προ καιρού εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου