Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Ρεπορτάζ – φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Για τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κρήτης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου μίλησε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος σε διάλεξη που έδωσε χθες στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη στο Φανάρι. Διαπραγματεύθηκε το θέμα: «Οι σχέσεις Εκκλησίας Κρήτης και Οικουμενικού Πατριαρχείου, με βάση το νομοκανονικό καθεστώς κατά τον 20ο αιώνα». Ο κ. Ευγένιος κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη διάρκεια των αιώνων διατήρησε την Ορθόδοξη ταυτότητα της Εκκλησίας της Κρήτης και ενίσχυσε τη θρησκευτική και εθνική συνείδηση και τη θρησκευτική ελευθερία. Επίσης έθεσε υπό την προστασία του τα μεγάλα μοναστήρια της Κρήτης.
«Η σύμβαση Οικουμενικού Πατριαρχείου και Κρητικής Πολιτείας την 14η Οκτωβρίου 1900 διασφαλίζει τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κρήτη. Η Εκκλησία χαρακτηρίζεται ημιαυτόνομος κι έχει αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έχουμε κατάρτιση τριπροσώπου και εκλογή Μητροπολίτου Κρήτης απ' ευθείας απ' το Φανάρι, ο οποίος εγκαθίσταται με διάταγμα της Πολιτείας» και αφού αναφέρθηκε σε γεγονότα που διασάλευσαν την κανονική τάξη, υπογράμμισε ότι: «Η αταλάντευτη αφοσίωση του Κρήτης Ευμενίου και μετέπειτα του Κρήτης Ευγενίου, επέφεραν την ειρήνη μεταξύ της Εκκλησίας της Κρήτης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και κληροδότησαν σε εμάς τους νεώτερους, κληρικούς και λαϊκούς την εκ πεποιθήσεως και εκ παραδόσεως βαθεία ευλάβεια προς το Ιερό Κέντρο της Κωνσταντινουπόλεως».


Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή και υποδειγματική αποστολή και διακονία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου ως Προκαθημένου της Ορθοδοξίας λέγοντας τα εξής: «Η σταθερή οιακοστροφία και οικουμενική ποδηγεσία και ευθυδρομία του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου και στις μέρες μας, εξασφαλίζει εσωτερική ενότητα, χάρη και δύναμη του Θεού, που εξακτινώνεται με την εσωτερική ενότητα και τάξη και στις άλλες Μητροπόλεις της δικαιοδοσίας Του και στον διαχριστιανικό κόσμο, ακόμη και στους πολιτικούς ηγέτες αλλά και στον πολιτικό σύγχρονο κόσμο» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο βοήθησε ακόμα και τις Τοπικές Εκκλησίες να προστατευθούν από τους επίδοξους και αυταρχικούς ηγεμόνες αλλά και οι ίδιες να αναπτυχθούν και να μεγαλουργήσουν, έχοντας πάντοτε την πνευματική θωράκιση, επαγρύπνιση και στοργική κηδεμονία του αιωνόβιου αυτού θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Συμπεραίνοντας ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης τόνισε ότι «η προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου επιβεβαιώνεται σήμερα από την ύπαρξη και λειτουργία των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη, γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τον ιερό θεσμό του Φαναρίου ως θεσμό Διεθνούς Δικαίου και ως επίσημο εκπρόσωπο των Ορθοδόξων λαών στην εγγύς και μακρά Ανατολή».

Ο Πατριάρχης στο τέλος της διάλεξης ευχαριστώντας τον Συνοδικό Ιεράρχη της Κρήτης κ. Ευγένιο τόνισε ότι με την ομιλία του αυτή διατράνωσε τα αισθήματα σεβασμού, αφοσιώσεως, ευγνωμοσύνης και τιμής όλων των Κρητικών και όχι μόνο της Ιεραρχίας της Κρήτης προς την ιστορική Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αναφέρθηκε επίσης στους άρρηκτους δεσμούς Κρήτης και Φαναρίου στις αρμονικές και ακατάλυτες σχέσεις Κρήτης και Πατριαρχείου και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι από τις πολλές του επισκέψεις στην Κρήτη έζησε «από κοντά την αφοσίωση και τον σεβασμό των Κρητικών προς το Φανάρι και την υπερηφάνειά τους επιπλέον, διότι ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου και αυτό το τονίζουν κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία».
Στη διάλεξη, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστησαν Ιεράρχες, ο πρόξενος της Ελλάδος κ. Νίκος Σιγάλας, ο μορφωτικός ακόλουθος κ. Δήμος Κρυστάλλης, Άρχοντες του Πατριαρχείου, καθηγητές των ομογενειακών λυκείων της Πόλης και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου