Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ - Ν. ΙΤΑΛΙΑΣ

Σας παρουσιάζω σήμερα φίλοι μου τα πρακτικά του διεθνούς επιστημονικού Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε πέρυσι (10-12 Σεπτεμβρίου 2007) στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: "Αρχιμήδης ο Συρακούσιος - Πολιτισμική αλληλο-γονιμοποίηση Νότιας Ιταλίας και Δυτικής Ελλάδας μέσα από την Ιστορία". Τα πρακτικά εξέδωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που είχε διοργανώσει και το συμπόσιο στο πλαίσιο του προγράμματος HUREDEPIS. Το πλήρες πρόγραμμα των εισηγήσεων δείτε εδώ.
Την έκδοση των πρακτικών επιμελήθηκαν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου καθηγητής Σ. Α. Παϊπέτης και το μέλος της Χαρά Παπαδάτου - Γιαννοπούλου.
Η έκδοση είναι δίγλωσση (σ. 215, μεγάλου σχήματος) και περιλαμβάνει τις εισηγήσεις με όλο το υποστηρικτικό υλικό τους (παραπομπές και φωτογραφίες). Ο δαίμων του τυπογραφείου χτύπησε στην δική μου ανακοίνωση Ιταλοί μουσικοί στην Πάτρα και Πατρινοί μουσικοί στην Ιταλία (19ος – αρχές 20ού αι.) και δεν δημοσιεύθηκαν οι παραπομπές. Όμως οι αναγνώστες της Ιδιωτικής Οδού μπορούν να δουν ολόκληρο το σχετικό κείμενο στην ενότητα ερευνώντας.
Στα πρακτικά διαβάζουμε τις πρωτότυπες ανακοινώσεις που έκαναν οι: Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, Μιχάλης Πετρόπουλος, Ευανθία Στιβανάκη (ενότητα: Γενικές ομιλίες), Χρήστος Ρόρρης, Θωμάς Γ. Χόνδρος, Ιωάννης Χριστιανίδης και Απόστολος Ντέμης, Dennis Simms, Paolo Daniele Scirpo, Θ.Π. Τάσιος, Α. Οικονομίδης (ενότητα: Αρχιμήδης ο Συρακούσιος). Στο τρίτο μέρος με θέμα: Πολιτιστική αλληλεπίδραση, δημοσιεύονται οι εισηγήσεις των: Ιωάννη Μόσχου, Χριστίνας Μερκούρη, Βαγγέλη Δ. Πανταζή, Χαράς Γιαννοπούλου, Μαρίας Λαμπρινού, Χάρη Κουτελάκη, Ανδρέα Παναγόπουλου, Βαγγέλη Παπαγεωργίου, Luigi Garissi, Γιάννη Πλεμμένου, Π.Α. Ανδριόπουλου, Χριστίνας Κόκκοτα. Σοφίας Π. Χριστοπούλου.
Πολλές από τις ανακοινώσεις καλύπτουν κενά που υπήρχαν μέχρι τώρα στην ιστορία των σχέσεων Πάτρας και Κ. Ιταλίας, Δυτικής Ελλάδας και Ν. Ιταλίας.
Ας ελπίσουμε ανάλογες προσπάθειες να έχουν και συνέχεια, ώστε να φωτίζονται από την έρευνα πτυχές της ιστορίας μας που παραμένουν ακόμα στο ημίφως ή και το σκοτάδι. Έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου