Στις περιγραφές του Ηλία Βενέζη, και του Φώτη Κόντογλου, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε κατανυκτικό εσπερινό που έψαλε στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο χωριό του Κιρκιντζέ, στην περιοχή της Εφέσου.
"Κάναμε την βραδινή μας προσευχή, τον Εσπερινό, ψάλαμε το "Φως ιλαρόν", κάναμε Αρτοκλασία και θα τελέσουμε Τρισάγιο για την Διδώ Σωτηρίου και για όλους τους αδελφούς και πατέρες μας, που έζησαν σε αυτά τα μέρη και απήλθαν του κόσμου τούτου, είτε ειρηνικώς κοιμηθέντες, είτε μαρτυρικώς τελειωθέντες υπό τις δύσκολες και τραγικές συνθήκες της εποχής εκείνης", είπε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στους προσκυνητές , από την Μυτιλήνη, την Ρόδο , την Χίο, την Αθήνα και αλλού που τον συνόδευαν στην προσκυνηματική επίσκεψη στην Σμύρνη και τον Κιρκιντζέ. Στην προσκυνηματική αυτή επίσκεψη ήταν παρόντες επίσης και η γενική πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη κ. Χαρά Σκολαρίκου και ο νομάρχης της Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής.
Διαλογιζόμενος και την έννοια της παράδοσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον Φώτη Κόντογλου, που περιέγραψε "το ήθος και το φρόνημα της Ορθοδοξίας, την παράδοση της Ρωμιοσύνης". Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στον Κωνσταντίνο Οικονόμο τον εξ Οικονόμων, "σοφό διδάσκαλο του Γένους, που έζησε στη Ρωσία, δίδαξε και στην Σμύρνη και προέταξε το στήθος του και υπεραμύνθηκε του πνευματικού και ακατάλυτου δεσμού των Ελλήνων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανεξαρτήτως των πολιτικών αλλαγών, που είχαν επέλθει".
"Ήρθε όμως η αποφράς ημέρα, ήρθε ο πόλεμος - και πότε ο πόλεμος έχει καλό αποτέλεσμα ;- και συμπαρέσυρε τη Ρωμιοσύνη της Ανατολής, της Ιωνίας και όλης της Μικράς Ασίας και έφυγε από αυτά τα μέρη. Οι Ρωμιοί άφησαν τις Εκκλησίες τους, όπως αυτήν εδώ του Αγίου Ιωάννου και την γειτονική του Αγίου Δημητρίου, και μεταφυτεύθηκαν στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη, όπου, και παρά την εξαθλίωση εκείνων των ημερών, μπόρεσαν και πρόκοψαν και ανεδείχθησαν και πλούτισαν και πάλιν και συνέβαλαν στην κοινωνική και την εμπορική και την πολιτιστική ζωή της Ελλάδος", είπε o Πατριάρχης .
"Προσευχόμαστε λοιπόν απόψε και ενθυμούμεθα όλους αυτούς. Λυπόμαστε για τις τραγικές εκείνες στιγμές στην προκυμαία της Σμύρνης, αλλά τις τραγικές στιγμές, που έζησε το Γένος μας. Και από την άλλη πλευρά χαιρόμαστε σήμερα, γιατί είναι τόσο αρμονικές οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδος, των δύο γειτονικών λαών εκατέρωθεν του Αιγαίου και εξελίσσονται μέρα με τη μέρα προς το καλύτερο έως ότου και η Τουρκία εισέλθει, όπως το επιθυμούμε και το ευχόμαστε, όλοι, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία και πιστεύουμε ακραδάντως ότι ανήκει", κατέληξε ο Πατριάρχης.
Κατά την ακολουθία του Εσπερινού έψαλε ο βυζαντινός χορός Τρόπος υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Αγγελίδη.
Την Κυριακή της Τυρινής, ο Πατριάρχης, χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό της Αγίας Μάρτυρος Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στη Σμύρνη. Εκκλησιάστηκαν όμιλοι προσκυνητών από την Ελλάδα και πρόξενοι ξένων χωρών. Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε και το σπίτι του Νομπελίστα ποιητή και διπλωμάτη Γιώργου Σεφέρη στα Βουρλά.
τι μεγαλείο και βαθύτητα! το τι προσφέρει Το Πατριαρχείο για την ορθοδοξία δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε ακόμα. θα το δείξει όμως η ιστορία.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο Πατριαρχείο δεν νομίζω ότι προσφέρει πολλά για την Ορθοδοξία γιατί την εξισώνει με την αίρεση του παπισμού, αποκαλώντας ο Πατριάρχης τον πάπα "αγιώτατο" και με τις αντικανονικές συμπροσευχές. Γνώμη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγιώτατε, επειδή λέτε ότι πάντοτε προκύπτουν μόνο κακά από τους Πολέμους, να σας υπενθυμίσω ότι αν δεν είχαν γίνει οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η Ελλάδα μας θα ήταν μέχρι την Ελασσόνα και την Άρτα και εσείς φυσικά πιο χαρούμενος, αφού η δικαιοδοσία σας θα έφτανε μέχρι τον Πηνειό και τον Άραχθο (όπως είπατε κάποτε). Μαζί φυσικά με την επικράτεια του κράτους στο οποίο ανήκετε. Εκτός βέβαια και αν τα μέρη αυτά τα είχαν μοιραστεί η Αλβανία με τη Βουλγαρία, οπότε θα ανήκαν εκκλησιαστικά στις αντίστοιχες αυτοκέφαλες Εκκλησίες και εσείς δεν θα είχατε ωφεληθεί απολύτως τίποτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε όλο μου το σέβας!
Ανώνυμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα του καίσαρος...
ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΛΛΑΔΙΣΜΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ! ΤΟΝ ΜΕΙΖΟΝΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ! ΚΑΙ ΜΗΝ ΛΙΘΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ! ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΤΟ ΣΟΦΟ ΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ! ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΟ ΑΣΜΕΝΩΣ! ΩΣ ΤΙΜΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΣΤΩ!
ΑπάντησηΔιαγραφή