Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Επείγουσα έκκληση για τη σωτηρία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης


- Το Κρατικό Ωδείο κινδυνεύει! -
Της Μαρίας Χατζηαποστόλου

 «Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας 
ποτέ δε λένε την αλήθεια... \
Ο κόσμος υποφέρει και πονά 
και ‘σεις τα ίδια παραμύθια...». 
Τούτοι οι στίχοι του Θεσσαλονικέως ποιητού Ντίνου Χριστιανόπουλου, «ντυμένοι» ανεπανάληπτα με τη μοναδική μουσική του επίσης Θεσσαλονικέως τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου, είναι επίκαιροι παρά ποτέ... Κι’ απέναντι τους, αντιμέτωποι πάντα στην αληθινή δημιουργία του ανθρώπινου πνεύματος, κυρίαρχοι παντού, «οι οπαδοί του τσάμικου και της απλυσιάς» κατά το μέγα Μάνο Χατζιδάκι... Όχι του λεβέντικου, ελληνικού χορού, του γεμάτου από αρχοντιά και περηφάνεια, μα της ολοένα αυξανόμενης υποκουλτούρας που απειλεί καθημερινά ν’ αφανίσει ότι, με τόση αγάπη και πόνο, χτίστηκε τόσους αιώνες μακραίωνης Ιστορίας. Για να εξαφανίσει με τη σειρά του τη μνήμη και εν τέλει τον ίδιο τον άνθρωπο. Κάνουμε επείγουσα έκκληση σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο, να κοινοποιήσει την παρακάτω είδηση και κυρίως ν’ αντισταθεί και να υπερασπίσει με το ανάλογο ήθος που χαρακτηρίζει πάντα τον ελεύθερο άνθρωπο, τα κεκτημένα του δικού του πολιτισμού, που είναι ταυτοχρόνως και παναθρώπινος, την ιδιαίτερη πολιτισμική του ταυτότητα, κατ’ ουσίαν την ίδια του την ύπαρξη. 
Σύμφωνα με αποψινή ανακοίνωση του προέδρου του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Μουσικού και Μαέστρου, κ. Χρυσόστομου Σταμούλη: «Το ΙΚΑ αποφάσισε να κάνει “δώρο” στο Ωδείο για τα 100 χρόνια λειτουργίας του και έστειλε μία έξωση. Θέλει να παραλάβει άδειο το κτίριο την Τετάρτη 19/6, εν μέσω περιόδου εξετάσεων. Ο λόγος είναι ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το κτίριο με τρόπο που να του αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος. Εκτός του ότι είναι εντελώς παράλογο το όλο θέμα (το κράτος κάνει έξωση στο κράτος επειδή δεν παίρνει αρκετά λεφτά από το κράτος) και του ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί μετακόμιση μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες, το ΙΚΑ δείχνει ένα εντελώς αδιάλλακτο πρόσωπο σε προσπάθειες εξεύρεσης λύσης από τη μεριά του ωδείου. Να τονίσω ότι το κτιριακό πρόβλημα κρατάει χρόνια και θα μπορούσε άνετα να είχε λυθεί με κάποια πολιτική παρέμβαση, όμως δεν συνέβη τίποτα». Και συνεχίζοντας ο κ. Σταμούλης τονίζει πως αυτή η είδηση είναι ένα «Κείμενο που μόλις μου στάλθηκε και θεωρώ ότι επιβεβαιώνει την ασχήμια των καιρών μας. Θα είχα πολλούς λόγους να το κοινοποιήσω, ένας παραπάνω ότι υπήρξα σπουδαστής αυτού του ωδείου και του οφείλω πολλά». 
Χθες η Ερτ... Σήμερα το Κρατικό Ωδείο... Αύριο; Στ’ όνομα του κέρδους συντρίβουν κάθε ίχνος πολιτισμού και ανθρωπιάς. Λες και βγαίνει καθημερινά ολοένα στην επιφάνεια η χυδαιότητα που απειλεί ν’ αφανίσει κάθε ομορφιά, να ισοπεδώσει κάθε ευαισθησία. Το ποθητό ζητούμενο είναι εμείς πως θ’ αντιδράσουμε και πως θ’αντισταθούμε σε τούτη τη λαίλαπα που απειλεί, μέρα με τη μέρα, να βυθίσει στο σκοτάδι τη χώρα του φωτός... Τη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και τη δημοκρατία... Την πατρίδα της ελευθερίας... 
«Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας 
είναι πολύ ζαχαρωμένα, 
ταιριάζουν για σοκολατόπαιδα 
μα δεν ταιριάζουνε για μένα...».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδω ο κόσμος καιγεται... και εμεις θα σκάσουμε για τα Ωδεία ?

Υπάρχουν και σοβαρότερα θέματα!!!

Ανώνυμος είπε...

Οχι μόνο για τα Ωδεία, αλλά πρέπει να σκάσουμε και για την ΕΡΤ, αλλοιώς δεν είμαστε δημοκρατικοί !

Ανώνυμος είπε...

Ο κόσμος καίγεται επειδή ποτέ δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά με την παιδεία και τον πολιτισμό.

Related Posts with Thumbnails