Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΦΙΡΦΙΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!



Φιλοαγιορείτης φίλος της Ιδιωτικής Οδού μας απέστειλε το παρακάτω κείμενο για τον μακαριστό αγιορείτη ιερομόναχο Χρυσόστομο Φιρφιρή, τον οποίο και μεις γνωρίσαμε το πάλαι, ως γνήσιο αγιορείτη, με τη στόφα των παλαιών, καίτοι νέος στην ηλικία. Να ΄χουμε την ευχή του.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 20 Ιουλίου 2011, με το νέο ημερολόγιο ξημερώνοντας η εορτή του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, εκοιμήθη εν Κυρίω, προσβεβλημένος από την επάρατη νόσο, ο Ιερομόναχος Χρυσόστομος Φιρφιρής, Γέροντας του ιστορικού Κουτλουμουσιανού Ιερού Κελλίου Προφήτου Ηλιού που βρίσκεται στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Ο μακαριστός κατά κόσμον Αθανάσιος Παλτάς, γεννημένος στην Καβάλα στις 4 Μαρτίου του 1956, ήρθε σε ηλικία μόλις 17 ετών στο ΄Αγιον Όρος την ημέρα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αποσπώντας με την πρόφαση φοίτησης σε εκκλησιαστικό Γυμνάσιο την απαιτούμενη υπογραφή από τον κατά σάρκα πατέρα του, και υποτάχθηκε στην πολύ γνωστή Συνοδεία του ονομαστού Αγιορείτου ψάλτου Διακόνου Διονυσίου Φιρφιρή. Ο Ιερομόναχος Χρυσόστομος εκάρη Μεγαλόσχημος Μοναχός και λίγο αργότερα χειροτονήθηκε σε Διάκονο στον Ναό του Προφήτου Ηλιού του Κελλίου από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο, Σχολάρχη της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης και Πρόεδρο της Πατριαρχικής Εξαρχίας που είχε επισκεφθεί το Άγιον Όρος, ενώ τον εκέλευσε στον πρώτο βαθμό ο τότε Διάκονος και σημερινός Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, ο οποίος και συνόδευε τον Σχολάρχη. Ύστερα από διάστημα επτά ετών χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στο Καθολικό της Μονής Κουτλουμουσίου ανήμερα της πανηγύρεως της Μονής, της Μεταμορφώσεως με το παλαιό ημερολόγιο, από τον τότε Μητροπολίτη Δράμας κυρό Διονύσιο με τον οποίον συνδεόταν από τα παιδικά του ακόμη χρόνια, από ιερόπαις, ενώ ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος του έδωσε την ευλογία της εξομολόγησης και του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.
Ανέλαβε τα ηνία του Κελλίου έχοντας γηροκομήσει επί σειρά ετών με περισσή αυταπάρνηση και ανύστακτη φροντίδα τον Γέροντά του Διακο Διονύση καθώς και τον διάδοχο αυτού Μοναχό Κοσμά λαμβάνοντας τις ευχές αμφοτέρων.
Μετά από πολυετή μάχη με την επάρατη νόσο και σε ηλικία μόλις 55 ετών, ο π. Χρυσόστομος Φιρφιρής άφησε την τελευταία του πνοή στο κονάκι του Ιερού Κελλίου του, στη Θεσσαλονίκη, περιστοιχούμενος από Αγιορείτες και άλλους πατέρες, οι οποίοι έσπευσαν να βρεθούν κοντά του. Η σορός του μεταφέρθηκε με ειδικό πλοιάριο στον λατρευτό του Άθωνα και η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε παρουσία του Πρωτεπιστάτου του Αγίου Όρους Μοναχού Βαρνάβα Βατοπαιδινού, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ι. Μονής των Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ, με τη συμμετοχή και του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Φιλοθέου Αρχιμ. Νικοδήμου. Στην Ακολουθία, η οποία τελέστηκε κατά την αγιορείτικη τάξη, έλαβαν μέρος, επίσης, 26 ιερομόναχοι και ένας διάκονος, από τις Καρυές και όχι μόνο, ενώ οι Μονές Ξενοφώντος, Σταυρονικήτα, Παντοκράτορος και Εσφιγμένου εκπροσωπήθηκαν κατάλληλα. Συνέρρευσε πλήθος πατέρων από κάθε Καρεώτικο Κελλί και μεγάλος αριθμός λαϊκών οι οποίοι ήρθαν για να συνοδεύσουν τον π. Χρυσόστομο στην τελευταία του κατοικία.
Απλός, ταπεινός, συνετός, με γνήσιο καλογερικό, αγιορείτικο φρόνημα, τραχύς στην πρώτη όψη αλλά γλυκύτατος στη συναναστροφή, ο αείμνηστος Γέροντας κατάφερε να κερδίσει την ανεπιφύλακτη αγάπη των απλών και καθημερινών ανθρώπων, αλλά και πολλών συμμοναστών του εξαιτίας της αυθεντικότητας του χαρακτήρα του και της σπάνιας αρχοντιάς του φρονήματός του.

Μετά Αγίων και Δικαίων συναριθμήσαι....
Καλή Ανάσταση, Γέροντά μας αγαπημένε και πολύκλαυστε!
Χρυσοστόμου του Φιρφιρή, του Αγιορείτου Ιερομονάχου, αιωνία η μνήμη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails