Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ


φωτογραφίες: Μαρία Νάνου

Την Κυριακή 3 Ιουλίου το πρωί ο ιερόπαις στην Παναγία την Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι του Βοσπόρου χτυπάει την καμπάνα για την Θ. Λειτουργία.
Ιερουργεί ο Μέγας Εκκλησιάρχης Βενιαμίν, ο οποίος διακρίνεται για την απλότητα και την αυθεντικότητά του.
Εκτός από τους Ρωμιούς του Νιχωριού στην Θ. Λειτουργία προσέρχονται και κάποιοι προσκυνητές εξ Ελλάδος. Είναι μια αντιπροσωπεία από θεολόγους και ιερείς (ο π. Χρήστος και ο π. Γρηγόριος) της γνωστής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος. Καθώς πραγματοποιούσαν εκείνες τις μέρες προσκυνηματική επίσκεψη στην Πόλη και το Πατριαρχείο, λειτουργήθηκαν την Κυριακή στο ιστορικό Νιχώρι.


Τα μέλη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, με επικεφαλής τον συντονιστή Δρ Παντελή Καλαϊτζίδη, υποδέχθηκε εγκάρδια εκ μέρους της Κοινότητος το ζεύγος Καπούνταγ, το οποίο ξενάγησε μετά τη Λειτουργία τους επισκέπτες στον άλλο ναό του Νεοχωρίου, τον Άγ. Νικόλαο, στο ιστορικό σχολείο Ζωγράφειο, που οσονούπω θα αποκατασταθεί κτηριακά για να ζωντανέψει και πάλι, ως πολιτιστικό κέντρο θαρρώ, και γενικά οι εκ Βόλου επισκέπτες περιηγήθηκαν σύντομα στο πανέμορφο και αγαπημένο Νιχώρι του Βοσπόρου.


Νομίζω πως ανάλογες επισκέψεις Ελλαδιτών στις Ρωμαίηκες Κοινότητες της Πόλης - και όχι μόνο στο Φανάρι - είναι πολύ χρήσιμες, για όσους θέλουν να νιώσουν από κοντά τον παλμό της Ρωμηοσύνης στην Πόλη, που παρά τα προβλήματα και τις μύριες αντιξοότητες, εξακολουθεί να χτυπάει, αφού σημαίνει η καμπάνα της εκκλησιάς και στις ακραίες κοινότητες του Βοσπόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails