Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΩΟΥ


Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε το απόγευμα νέο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου τον μέχρι σήμερα Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου Ναθαναήλ Διακοπαναγιώτη.

Ο πρ. Κώου κ. Αιμιλιανός συμπλήρωσε αισίως τα 94 χρόνια του.
Το σχετικό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδώ.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτου έγινε κατά την ειθισμένην τάξιν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η ψηφοφορία είναι μυστική, αλλά η όλη διαδικασία της εκλογής διεξάγεται και με την παρουσία πιστών, όσων βρεθούν εκεί την ώρα αυτή.
Ο φακός του Νίκου Μαγγίνα αποτύπωσε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την σημερινή εκλογή.


12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ομολογώ ότι η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου γιά την εκλογή του νέου Μητροπολίτου Κώου, με τους Αρχιερείς άνευ εγκολπίων θα έπρεπε να είναι παράδειγμα και γιά την Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ανώνυμος είπε...

Συνανώνυμε,

Στην Εκκλησία της Ελλάδος και οι γραμματείς αρχιμανδρίτες φοράνε σταυρό στη Σύνοδο!
Άρα χρειάζεται εκ βάθρων ανακαίνιση το οικοδόμημά μας.

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαία εκλογή. Ο π. Ναθαναήλ είναι όντως ένας άξιος κληρικός που μαθήτευσε κοντά στον φαναριώτη ιεράρχη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο. Άξιος, άξιος, άξιος! π. Γρηγόριος.

Ανώνυμος είπε...

Αφού ευχηθώ στον νεοεκλεγέντα μητρο
πολίτην τα κράτιστα δι' εαυτόν και το ποίμνιόν του θέλω να παρατηρήσω τα κάτωθι: Είδατε τακτική, που ε- φαρμόζει ο Πατριάρχης; Δεν περιμέ- νει να πεθάνουν στους θρόνους τους οι γέροντες, αλλά, αν δεν το κατα- λαβαίνουν (γήρας και ασθένεια), τους παραιτεί!! Σήμερα η Ελλαδική εκκλησία έχει αρκετούς τέτοιους, που μάλιστα δεν μετέχουν και σε δι-άφορες διαδικασίες Ιεραρχία, σύνο- δο κ.λπ. Δεν τολμά όμως να τους πειράξει κανείς και μένουν έτσι οι μητροπόλεις αποίμαντες στα χέρια διαφόρων κλικών! Μη λησμονείτε και το παράδειγμα του δικού μας κυρού Νικοδήμου, που όμως το κατάλαβε-ευτυχώς- και παρητήθη! Ο Λευκάδος όμς ΠΕΘΑΝΕ στο θρόνο και πολλοί άλλοι..! Μήπως και η Ελλαδική εκ- κλησία θα έπρεπε να λάβει κάποια παρόμοια μέτρα;;!Επί τέλους ας τερ-ματισθεί η ΓΕΡΟΝΤΟΚΡΑΤΙΑ!! Βέβαια παράλληλα θα πρέπει η εκκλησία να τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίω-
ση! Σε ότι αφορά την αμφίεση-εγκόλ-πια, σταυροί κ.λπ. Είτε φέρονται είτε όχι δεν εμπεριέχουν κανένα νόημα! Το ράσο δεν κάνει τον παπά. Επίσης η διαδικασία της εκλογής γίνεται σε "Στενότερο" περιβάλλον απ' ότι στους δικούς μας! Αλήθεια τώρα αυτό είναι καλό;;!!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στην εκλογή αλλά δυστυχώς δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι διότι υπάρχουν ακόμα αρχιερείς στο θρόνο σε επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι οποίοι ενώ είναι γέροντες και ασθενείς 72+ συνεχίζουν να τυραννούν το πλήρωμα της εκκλησίας, π.χ., Αυστραλία… Βέβαια, θέμα τους, αλλά έλεος...

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΔΙΑΚΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ(ΝΥΝ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΩΟΥ ΚΑΙ ΝΙΣΥΡΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ, ΓΟΝΟ ΛΕΥΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΚΩΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ) ΚΑΙ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΜΕ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΕΝ ΕΤΕΙ 1984-ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ. ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟΥΣ ΑΣΠΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΒΗ ΤΟΥ ΝΥΝ ΠΡΩΗΝ ΚΩΟΥ ΚΑΙ ΝΙΣΥΡΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΕΡΗΘΗΚΕ ΟΥΧΙ ΟΙΚΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΤΟ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΙΕΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙ ΟΤΕ ΔΙΗΚΟΝΕΙ ΩΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΕΥΩΝ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΡΙΣΘΗ ΕΚ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΟ 1964....ΚΑΙ ΕΖΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΩΑ ΓΗ, ΤΗΝ ΧΑΛΚΗ ΤΩΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ἀγαπητέ Παναγιώτη,

Εὐχαριστίες πολλές καί συγχαρητήρια γιά τίς εἰδήσεις πού δημοσιεύεις στό ἱστολόγιό σου ἀπό τήν Κωνσταντινούπολη καί τή Μητέρα Μεγάλη τοῦ Χριστοῦ Ἁγία Ἐκκλησία, τόν Οἰκουμενικό Θρόνο τῆς Ὀρθοδοξίας μας. Καλύπτεις τίς καθυστερήσεις, πού παρουσιάζει ἡ ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου καί πολλά ἄλλα ἀπό τή ζωή τῶν ρωμηῶν τῆς Πόλης.
Ἐπίσης ἀξίζουν συγχαρητήρια καί στόν ἀγαπητό κ. Ν. Μαγγίνα μέ τίς ἐκλεκτές ἀνταποκρίσεις καί φωτογραφίες του.
Ὁ ταταυλιανός

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα λόγια όλων, δε λέω... αλλά πολύ γλύψιμο βρέ παιδιά, πολύ γλυψιμο... πού βρισκόμαστε στο γυμνάσιο;

Ανώνυμος είπε...

ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΕΡΗΘΗΚΕ ΟΥΧΙ ΟΙΚΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΤΟ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΙΕΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙ ΟΤΕ ΔΙΗΚΟΝΕΙ ΩΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΕΥΩΝ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΡΙΣΘΗ ΕΚ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΟ 1964....ΚΑΙ ΕΖΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΩΑ ΓΗ, ΤΗΝ ΧΑΛΚΗ ΤΩΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.
Αυτος ο Ιερεας έπρεπε να μάθει ότι παύεται από ένα FAX.
ΝΤΡΟΠΗ...

Ανώνυμος είπε...

Σεβασμιώτατος πρ.Μητροπολίτης Κώου καί Νισύρου
κ.κ. Αιμιλιανός


Μετά την Αστικήν Σχολήν Χάλκης ενεγράφη εις την Μεγάλην του Γένους Σχολήν και μετά τας ημιγυμνασιακάς σπουδάς ενεγράφη εις την Ιεράν Θεολογικήν Σχολήν Χάλκης, εξ ης απεφοίτησε το 1936.Το έτος 1937 εχειροτονήθη Διάκονος και διωρίσθη Διάκονος Ιεροκήρυξ εν τω Ιερώ Ναώ Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων και εν συνεχεία εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Νικολάου Γαλατά.
Ακολούθως υπηρέτησεν εις υπευθύνους θέσεις της Πατριαρχικής Αυλής μέχρι και της θέσεως του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου. Το έτος 1959 προήχθη εις Μητροπολίτην Σελευκείας, ασκών και τα καθήκοντα του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου. Διετέλεσε και Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου.
Εκλήθη Συνοδικός, πλην εξωρίσθη τη 21η Απριλίου 1964 από την Τουρκικήν Κυβέρνηση. Συσταθείσης της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών εξελέγη πρώτος Μητροπολίτης Βελγίου το 1968 και εποίμανε την νεοσύστατον ταύτην Μητρόπολιν μέχρι του Δεκεμβρίου 1982, ότε και δια λόγους υγείας τη αιτήσει του μετετέθη , κατά μήνα Δεκέμβριον του 1982, εις την Ιεράν Μητρόπολιν Κώου και Νισύρου, όπου και έκτοτε θεοφιλώς υπηρετεί, αντλών εκ της μακράς και πλουσίας εκκλησιαστικής αυτού πείρας.

Ανώνυμος είπε...
Ομολογώ ότι η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου γιά την εκλογή του νέου Μητροπολίτου Κώου, με τους Αρχιερείς άνευ εγκολπίων θα έπρεπε να είναι παράδειγμα και γιά την Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

24 Φεβρουάριος 2009 2:26 πμ
Φίλε δεν αν φορούσαν εγκόλπια ή όχι αν έχει μεγάλη σημασία ξέρω όμως ότι έστειλαν την απόφαση τους με ένα fax. Πιστεύεις΄ότι έτσι έπρεπε να φερθούν σε ένα Ιερέα που εξορίσθει για το Πατριαρχείο και έτσι έχασε όλα τα υπάρχοντα του στην Τουρκία.

Ανώνυμος είπε...

κύριε Ανδριόπουλε θα ήθελα να σας συγχαρώ για το Blog σας είναι πολύ ενημερωμένο και με θέματα επιλογής που πιστεύω ότι ενδιαφέρουν.

Το μήνυμά μου έχει ένα προσωπικό αίτημα. Θα ήθελα εάν είναι δυνατόν κάποιες φωτογραφίες από την εκλογή του Νέου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου. Είμαστε αδελφικού φίλοι εδώ και 25 χρόνια και πιστεύω οτι θα τον ενδιέφερε ως ενθύμιο το φωτογραφικό σας υλικό.
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το στείλετε σας ευχαριστώ για το ήδη δημοσιευμένο.

Με εκτίμηση

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ κ. Γιώργο Μουστάκη,

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας στο ιστολόγιό μου και τα καλά σας λόγια.
Οι φωτογραφίες από την εκλογή του φίλου σας εψηφισμένου Μητροπολίτου Κώου κ. Ναθαναήλ είναι ευγενική παραχώρηση στο μπλόγκ μου τού φωτογράφου - δημοσιογράφου κ. Νίκου Μαγγίνα.

Επικοινώνησα μαζί του και μου είπε ότι θα βρίσκεται στο Φανάρι και θα καλύψει φωτογραφικά και την χειροτονία του νέου Μητροπολίτου την ερχόμενη Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Θα μπορούσε να δώσει όλο το σχετικό υλικό στον ίδιο τον νέο Κώου.
Αν θέλετε και σεις προσωπικά γράψτε μου την διεύθυνσή σας να συνεννοηθώ με τον κ. Μαγγίνα και να σας στείλουμε τα δέοντα.

Με εκτίμηση και ειλικρινείς ευχές για Καλή Σαρακοστή!
Π.Α.

Related Posts with Thumbnails