Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΥ KIESLOWSKI ΚΑΙ ΤΟΥ PREISNER

Στην ΜΠΛΕ ΤΑΙΝΙΑ (Blue) τού Πολωνού σκηνοθέτη Krzysztof Kieslowski από την τριλογία Trois Couleurs που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1993, ο μελοποιημένος Ύμνος τής Αγάπης τού Αποστόλου Παύλου είναι "σε πρώτο πλάνο" και λειτουργεί καταλυτικά στο soundtrack τής ταινίας. Τη μουσική υπογράφει ο στενός συνεργάτης τού Kieslowski συνθέτης Zbigniew Preisner, ο οποίος φαίνεται πως επέλεξε τα σπουδαιότερα για αυτόν μέρη τού ύμνου προκειμένου να παρουσιάσει τη σύνθεσή του Song for the Unification of Europe – Concerto pour l’ Unification de l’ Europe (Τραγούδι – Ύμνος για την Ενότητα τής Ευρώπης). Τόσο ο Kieslowski όσο και ο Preisner με αυτή την ταινία εξυμνούν την αγάπη, ως τη μόνη δύναμη που μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους και τους λαούς.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Juliette Binoche. Το σενάριο έχει ως εξής: Μια τριμελής οικογένεια ταξιδεύει με το αυτοκίνητο της κάπου στην επαρχία τής Γαλλίας, αλλά ένα απρόσμενο αυτοκινητιστικό ατύχημα στοιχίζει την ζωή τού άντρα και τής κόρης. Διασώζεται μόνο η μητέρα – πρωταγωνίστρια. Ο άντρας, επιφανής μουσικοσυνθέτης παγκοσμίου κλίμακας, λόγω τού δυστυχήματος αφήνει μια σύνθεσή του ημιτελή: τη μελοποίηση τού Ύμνου τής Αγάπης. Η γυναίκα βάζει ως στόχο ζωής να ολοκληρώσει αυτήν την τελευταία σύνθεσή τού αγαπημένου της. Το έργο κλείνει με μια υπέροχη εκτέλεση τού Ύμνου.

Με αφορμή τη μνήμη του Αποστόλου Παύλου, σκέφτηκα να πάρουμε μια ιδέα για το πώς μπορεί η σύγχρονη τέχνη να προσλαμβάνει και να εκλαμβάνει την διδασκαλία του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ανδριόπουλε,

Πολύ καλά κάνατε και μας θυμίσατε τον μεγάλο σκηνοθέτη Κριστόφ Κισλόφσκι, που πέθανε πρόωρα, δυστυχώς...

Με τη σειρά μου θα ήθελα να θυμίσω στους φίλους του ιστολογίου τον Δεκάλογο, που έκανε πριν 20 χρόνια και αποτελεί μια κινηματογραφική μεταφορά των 10 εντολών. Το θεωρώ αριστούργημα!

Related Posts with Thumbnails