Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ


Aθήνα σήμερα το απόγευμα.

Εσπερινός της Κυριακής των Απόκρεω στην παλιά μου ενορία, στην περίφημη Αγία Ειρήνη της οδού Αιόλου, την πρώτη Μητρόπολη των Αθηνών, όπου έψαλα ως φοιτητής αριστερά στον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Ο δάσκαλος Λ. Αγγελόπουλος εκεί και σήμερα. Σαν από πάντα… Πλαισιωμένος από δωδεκαμελή χορό νέων. Αναρωτιέμαι σε πόσους ναούς στη χώρα μας ο Εσπερινός του Σαββάτου τελείται με τη συμμετοχή τόσων νέων ανθρώπων, που διψάνε για την αυθεντικότητα στη λατρεία… Τα πάντα κατά την τάξιν και ευσχημόνως. Τα κεκραγάρια, η στιχολογία και τα στιχηρά του βαρέως ήχου, στο αργό ειρμολογικό μέλος, από το Αναστασιματάριο. Τα στιχηρά προσόμοια του Τριωδίου πάλι σε αργό ειρμολογικό μέλος από το απάνθισμα με τα αργά προσόμοια. Τα δοξαστικά του Τριωδίου από την Κυψέλη του Στεφάνου Λαμπαδαρίου.

Ο εφημέριος π. Θωμάς Χρυσικός, λίαν καλλίφωνος – ανέλαβε τώρα μάλιστα Γενικός Αρχιερατικός της Αρχιεπισκοπής - εκφωνεί εμμελώς κατά τον παραδεδομένο τρόπο, χωρίς ίχνος επιτήδευσης. Το ικανό εκκλησίασμα φαίνεται πως απολαμβάνει το λιτόν της λατρείας κάλλος.
Στο τέλος της ακολουθίας ένας νέος κληρικός βγαίνει να κηρύξει. Μεγάλη έκπληξη! Ο τόνος της φωνής του ανθρώπινος, μακριά από τον συνήθη των ιεροκηρύκων στόμφο, όσα λέει βαθιά θεολογικά και σπανίως ακουγόμενα. Ο Χριστός, τονίζει, ταυτίζεται με τους ελαχίστους, στην περικοπή της κρίσεως, μπορεί να είσαι χριστιανός και να μη το ξέρεις (Κύριε, πότε σε είδομεν πεινώντα κ.λ.π.), το μέγα κριτήριο: και ήλθετε προς με!
Εσπερινός στην Αγία Ειρήνη λοιπόν. Και πριν 17 χρόνια και σήμερα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να λοιπόν και κάτι κοινό.
παρά τις αντίθετες απόψεις μας στα θέματα τα περί τον οικουμενισμό,μοιραζομαστε την εκτίμηση και την αγάπη στο δάσκαλο Λυκουργο Αγγελόπουλο και τον ναό της Αγίας Ειρήνης.
πράγματι ο Λ.Αγγελόπουλος έφερε άλλο λειτουργικό ήθος,κολλυβάδικο θα τολμούσα να πω, στην πνευματική έρημο της Αθήνας.
ψαλτήρια,αντίφωνα,αργά μέλη,αγρυπνίες.
γλυτωσε την Αγία Ειρήνη από τις απαίσιες τετραφωνίες.
ας τον έχει ο Θεός καλά,γερό κι ακμαίο για πολλά πολλά χρόνια!

Ανώνυμος είπε...

Θα προτιμούσα και οι ψάλτες να ξέρουν το πότε πρέπει να αποχωρούν από το ψαλτήρι... Νομίζω ότι ο εγωισμός τους δεν τους αφήνει να καταλάβουν το πότε η φωνή τους δεν αντέχει... Τρανό παράδειγμα ο δεξιός ψάλτης του Αγ. Νικολάου Πατρών και άλλοι πολλοί...

Ευχαριστώ Παναγιώτη για τη φιλοξενία

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στους εσπερινούς του Σαββάτου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας. Ας πάει κάποιος να απολαύσει ψαλτική τέχνη!!!!! Δυστυχώς για τίποτα δεν έχει να καυχηθεί η Πάτρα η «κακομοίρα». Πάει από το κακό στο χειρότερο.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΜΑΣ ΝΑΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2001/2 ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ.......

Related Posts with Thumbnails