Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ


Αύριο, αγαπητοί φίλοι της Ιδιωτικής Οδού, αναχωρώ για το Μόναχο όπου θα συμμετάσχω σε συναυλία με έργα ελλήνων συνθετών, και θα χάσω – δυστυχώς – το μεγάλο διεθνές συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (29-31 Μαρτίου) με θέμα: Παραδοσιακή Μουσική και Σύγχρονη Δημιουργία.

Πρόκειται για ένα σημαντικό συνέδριο, καθώς φαίνεται από το αναλυτικό πρόγραμμα που έχω ανά χείρας, το οποίο διοργανώνει το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

Συνθέτες, μουσικολόγοι και μουσικοί αναζητούν τη σχέση τους με την παραδοσιακή μουσική. Προβληματίζονται και συζητούν τις προοπτικές που διαγράφονται για την γόνιμη αλληλεπίδραση της λόγιας και παραδοσιακής μουσικής. Το συνέδριο πλαισιώνεται από τρεις συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο θέατρο Ακροπόλ.

Το Συνέδριο και οι συναυλίες διοργανώνονται στο πλαίσιο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών (4ος κύκλος) της ΚΟΑ και με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από την ίδρυση του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας.

Τι να πρωτογράψω γι’ αυτό το εξαιρετικό γεγονός;
Στέκομαι στη συναυλία της Κυριακής 30 Μαρτίου, όπου το Τρίο Αθηνών θα ερμηνεύσει τις Δύο Ελληνικές σουίτες του Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Ο Κυδωνιάτης είχε μεγάλη σχέση με την Πάτρα, αφού δίδαξε για πολλά χρόνια στην Φιλαρμονική Εταιρεία – Ωδείο Πατρών και έβγαλε πολλούς και καλούς μαθητές.
Το πρωτότυπο στην εν λόγω συναυλία είναι ότι τα τραγούδια από τα οποία άντλησε το υλικό του ο συνθέτης θα αποδοθούν και στην αυθεντική τους καταγραφή από το συγκρότημα του Χρίστου Τσιαμούλη.

Στην συναυλία της Δευτέρας 31 Μαρτίου στο ΑΚΡΟΠΟΛ το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών θα τιμήσει τον Χρόνη Αηδονίδη και τη Δόμνα Σαμίου για τη σημαντική προσφορά τους στο δημοτικό τραγούδι.

Ελπίζω το επόμενο μεγάλο μουσικολογικό συνέδριο να είναι Βυζαντινή Μουσική και Σύγχρονη Δημιουργία, αφού πλέον πολλοί σύγχρονοι συνθέτες μας έχουν εμπνευσθεί από την εκκλησιαστική μουσική μας παράδοση και μας έχουν δώσει αριστουργήματα.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, καλή επιτυχία στο Μόναχο. Ευτυχώς που ανοίγεσαι στο εξωτερικό, γιατί εδώ στην Πάτρα αρκετοί θα θέλανε την αποτυχία σου. Αρκετοί οι οποίοι νομίζουν οτι βρίσκοντα στο επίκεντρο των εξελίξεων επιδή έχουν προσβάασεις σε Μητροπολιτικά περιβάλλοντα. Διαφήμιζε λοιπόν την Πάτρα στο εξωτερικό γιατί αν περιμέναμε από δαύτους τους εμφανώς κατωτέρους των περιστάσεων, αλί, αλί και τρισαλί.

Ανώνυμος είπε...

καλό ταξίδι... Κάθε επιτυχία

Ανώνυμος είπε...

Καλο ταξίδι και καλή επιτυχία.
Θα θελά να δω τα μούτρα κάποιων όταν μάθουν οτι πηγαίνεις και δίνεις συναυλίες στο εξωτερικο, ενω αυτοί περιόρίζονται σε δυο ψαλτήρια, μυστηριάκια και τυχερά, σε Δ.Σ και συνεδριάσεις και τρελά φαγοποότια.
περιμένουμε ανταπόκριση από Μόναχο.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝ-ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ. ΑΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΛΟΒΛΕΠΟΥΝ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΝΑ ΣΕ ΚΟΙΤΑΝΕ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ... ΑΠΟΣΤΑΣΗ!!!

ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ ΕΤΙ ΚΑΙ ΕΤΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝ-ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ!!! ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΙΛΤΑΤΕ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ...ΓΡΗΓΟΡ ΑΚΟΝΤΑ ΜΑΣ....ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ......
Ο ΗΠΙΩΝ ΤΟΝΩΝ...

Ανώνυμος είπε...

καλή επιτυχία Παναγιώτη
και αυτή τη δεύτερη φορά
οι κριτικές να είναι σαν της προηγούμενης.

Related Posts with Thumbnails