Σάββατο 1 Μαρτίου 2008

Η ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ!


Μια εβδομάδα πριν, αγαπητοί συνοδίτες, έγραφα για μια συναυλία με έργα Πατρινών συνθετών, που θα πραγματοποιήσει η ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου "Ελληνικές Μουσικές Γιορτές".

Ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής μου είχε πει σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία του να αναδείξει την Πάτρα με μια συναυλία. Τα λέει πολύ καλά και σε μια συνέντευξή του προχθές στο ΒΗΜΑ: «Η Πάτρα υπήρξε, ως πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, το πρώτο ουσιαστικά αστικό κέντρο της Νέας Ελλάδας που συνδέθηκε μουσικά με την “άλλη” Ελλάδα της Επτανήσου και κατ΄ επέκταση με την Ευρώπη». Βέβαια αυτά είναι ...κινέζικα για τους "άρχοντες" του πολιτισμού στην Πάτρα.

Κρατώ στα χέρια μου το αναλυτικό πρόγραμμα των συναυλιών που πρωταγωνιστεί η Πάτρα. Την Τρίτη 1 Απριλίου η Ορχήστρα Πατρών υπό τον Δημήτρη Μποτίνη θα παρουσιάσει στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου έργα Ελλήνων συνθετών και συγκεκριμένα των: Γιώργου Κουμεντάκη, Κωνσταντίνου Γρηγορίου (andante για έγχορδα - αφιερωμένο στην Ορχήστρα Πατρών), Κυριάκου Σφέτσα, του Πατρινού Μιχάλη Αρχοντίδη (κοντσέρτο για μαρίμπα και ορχ. εγχόρδων) και του Νίκου Κυπουργού (η γνωστή κινηματογραφική σουίτα, αφιερωμένη στην ορχήστρα).

Στις 4 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον Βύρωνα Φιδετζή παρουσιάζει στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη "Συνθέτες της Πάτρας¨:
Δημήτρης Λιάλιος (1869 - 1940): Αναμνήσεις, συμφωνική τριλογία (Μορίσκα, Αμαλία, Τζούλια)
Ανδρέας Νεζερίτης (1897 - 1980): Συμφωνία αρ. 2 σε ντο ελάσσονα και
Θάνος Μικρούτσικος: Slow motion και Αφιέρωμα στη μνήμη του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Όταν ο Θάνος Μικρούτσικος συμμερίστηκε την πρότασή μου για παρουσίαση και ανάδειξη του έργου Πατρινών συνθετών στο πλαίσιο της Πολιτιστικής, κάποιοι ολότελα άσχετοι ψιθύριζαν: "Τι ανακάλυψε ο Ανδριόπουλος; Τον Μπετόβεν της Πάτρας; Έχει η Πάτρα αξιόλογους συνθέτες;" Προσέλθετε στο Μέγαρο, φίλτατοι. Κι αν είστε ικανοί καταλάβετε τι σημαίνει η υπόθεση "Συνθέτες της Πάτρας" που η Πάτρα τους αγνοεί, αλλά η μουσική Αθήνα τους προβάλλει!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φίλε Παναγιώτη
πρέπει να καταλάβεις ότι αυτή η Πάτρα δεν υπάρχει πια... Αυτός ο "αρχαίος" πολιτισμός ίσως να έχει κάποια θέση στο μακρινό μέλλον. Θέλεις εσύ τώρα να γυρίσουμε πίσω;
Δεν έχει εφευρεθεί ακόμα η μηχανή του χρόνου...
Με αυτά που λες μου θυμίζεις κινηματογραφικά σενάρια...
Back to the future!!!

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου allos tasos,
Αυτό ακριβώς υπογραμμίζω! Αυτή η Πάτρα δεν υπάρχει για τους σημερινούς κατοίκους της, αλλά υπάρχει ολοζώντανη για κάθε σκεπτόμενο, φιλόμουσο και σοβαρό άνθρωπο, που ανακαλύπτει στους πατρινούς μουσικούς, συνθέτες, λογοτέχνες, ποιητές, ζωγράφους, ψήγματα ομορφιάς! Αυτός ο πολιτισμός είναι εδώ, αφού στις μέρες μας προβάλλεται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για το σήμερα και για το αύριο μιλώ, που στηρίζεται πάνω στη γνώση του χθες που δεν έχουμε. Αυτό ακριβώς κάνουν οι σημερινοί υποψήφιοι διδάκτορες, που δουλεύουν πάνω στη ζωή και το έργο των... χθεσινών συνθετών. Ερήμην του όποιου κ. Σκαρμέα ή της όποιας κ. Δάσιου, αφού αυτοί ασχολούνται μόνο με την Ελλάδα του Σακη και της Έφης του σήμερα!! Αν αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα, ναι: Back to the past! Ή όπως θα έλεγε και ο μακαριστός Χριστόδουλος "Όπισθεν ολοταχώς!". Αλλά πιστεύω πως δεν είναι μόνο αυτή. Ευτυχώς!

Related Posts with Thumbnails